A 7 csoda

mylifAzért muszáj az ókori jelzőt megemlítenünk, mert ismerjük a középkor és az újkori világ hét csodáját is. Ezek a legrégebbi épületek, amelyek közül már csak egyetlen egy áll, és amelyeket még mindig csodál az emberiség. Érdemes megismerni őket! Felmerülhet bennetek a kérdés, hogy miért pont ez a hét épület került be a csodák hetes listájába. Ez egy jó kérdés! Egy ókori költő és utazó egy úti beszámolójában nevezte el ezeket az épületeket a világ hét csodájának és a rajongó elnevezés maradandó lett. Antipatrosz – mert így hívták az utazót – Kr.e. kétszáz évvel írt ezekről a csodákról. A hét már akkor is egy mitikus erejű számnak számított (nemcsak a magyar népmesékben tűnik fel olyan gyakran a hármas szám mellett), de hogy miért pont ez a hét, ez csak az ő ízlésének a döntése volt.

Így írt útikönyvében: “Ámulva álltam a bevehetetlen Babilon falai előtt (…) s csodáltam Zeuszt az Alpheiosz partján. Láttam a Függőkerteket s a Héliosznak emelt Kolosszust, a fenséges piramisokat és Mauszólosz hatalmas sírhelyét. Ám amikor megpillantottam Artemisz szent házát, a többi jelentéktelenné törpült, mert ehhez foghatót maga a Nap sem láthatott még.” Bár sokan kétségbe vonják, hogy Antipatrosz egyszerre láthatta volna mind a hét épületet/építményt, főleg eredeti szépségükben, hiszen mindössze 25 esztendőn át állt mind a hét csoda egyszerre, de némelyikük a Kr.e. II. században már igencsak megrongált állapotban volt. Az utazó egyiket-másikat valószínűleg csak hallomásból ismerte, de ezek is akkora hatással voltak rá, hogy olyan csodálattal írt róluk, mintha személyesen nyűgözték volna le őt. A csodák közül van olyan, amiről egyetlen hiteles kép vagy rajz sem maradt fenn, de az elmúlt két évezred alatt nagyon sokakat megihletett a téma és a mai ember – aki már csak Kheopsz piramisát láthatja – még mindig ámulattal gondol ezekre az alkotásokra.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.