Charles Darwin

A vagyonos családból származó Darwin először orvosnak tanult, de mivel nem bírta az operációk és a vér látványát, hamar lemondott róla. Apja unszolására ekkor Cambridge-be ment teológiát tanulni. Ez sem túlságosan vált be neki, bár érdekes módon míg a legtöbb tantárgyból rosszul állt, teológiából az ötszáz hallgató közül a huszadik legjobbnak bizonyult. Az ide-oda csapódó, céltalan fiatalember számára úgy tűnt, a lelkészi hivatásban találja meg a helyét a világban. A sors azonban közbeszólt. Darwin teológiai mentora, John Stevens Henslow, az akkor 22 éves Darwint beajánlotta egy világkörüli kutatóútra. Apja rosszallása ellenére vállalta a Beagle nevű hajón a kétéves utazást. A két évből azonban végül öt év lett, Darwin pedig hazaküldött beszámolóinak köszönhetően egy csapásra híres emberé vált. Darwin anyagilag is megerősödve szülővárosába, Downe-ba költözött.

Itt egy ma is megtekinthető papírlapon tudományos kimutatást készített arról, hogy érdemes-e megházasodni. A kontra oldalon ilyenek álltak: „kevesebb pénz jut a könyvekre”, „borzalmas időveszteség”; a pozitív oldalon pedig ez: „állandó társ”, „legalábbis jobb, mint egy kutya”. Végül a házasság mellett döntött, és 1839-ben elvette unokatestvérét, Emmát, aki összesen tíz gyereket szült neki. Ma elterjedt tévhit, hogy Darwinnak a hívő családján belül is meg kellett küzdenie téziseivel. Ők ugyanis unitáriusok voltak, ami – a szentháromság tagadása mellett – olyan tanokat is tagadott, mint például a teremtés története. Mai tudásunk szerint Darwin 1837-ben kezdte el folytatni nagyapja munkásságát. Ekkor vázolta föl először elképzelt törzsfáját, és 1844-re elkészített egy 230 oldalas tanulmányt…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.