Mit és hogyan?

Képzeld magad a gyerekeid helyzetébe: az ő szemszögükből mit jelent a válás? Szélsőséges családi poklok kivételével a gyerek mindkét szülőt szereti, tehát számára mindketten szeretnivaló emberek vagytok (és ez így is van rendjén). Neki nem magyarázat, hogy már nem szeretitek egymást, hogy jóvátehetetlen sérelmeket szenvedtetek el egymástól, vagy, hogy csak most találtátok meg az igazit.

Mit mondjunk és mit ne? Ki mondja el? És hogyan?

 

A gyerek nem tud, és nem is akar belegondolni abba, hogy milyen nehéz egymással kijönnötök. Azt fogja látni, hogy valami fontosabb (tehát jobb, szerethetőbb, érdekesebb számotokra), mint ő, különben együtt maradnátok. A kisgyerek, sőt még a serdülő is magában keresi a hibát, a gyerek saját önértékelése zuhan egy nagyot, amikor borul a megszokott családi rend, mág akkor is, ha sok volt benne a veszekedés.Ő nem titeket próbál megérteni. Számára az elsődleges üzenet: Nem vagyok elég szeretnivaló.

A gyerekek szomorúak lesznek, igazi gyászt élnek át amiatt, hogy ezentúl nem éltek egy családként úgy, mint azelőtt. Tedd világossá a számukra, hogy lehetnek dühösek, vagy szomorúak, és hogy beszélhetnek az érzéseikről.Úgy beszéljetek a válásról, hogy a gyerekeitek megértsék!Mitől függ leginkább, hogy a gyerekek maradandó lelki sérülés nélkül fel tudják-e dolgozni a válást? Attól, ahogy beszéltek róla. Beszélj vele felnőtt módon, és ne engedd, hogy a harag vezérelje a szavaidat, tetteidet!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.