Tomboló Erő

Sajnos nemcsak a víz, hanem a katasztrófaturisták is elárasztották Győr belvárosát. Embertömegek nézték a gyalogoshídról a Rábán átívelő Petőfi híd és Rába kettős híd alját elérő vízfolyamot. Én magam a televízióban kísértem végig az eseményeket, majd meghallva a Miniszterelnök Úr bejelentését miszerint, Győrújfalu kitelepítésre kerül, útnak eredtem két hasonlóan megrendült társammal, segíteni a bajba jutottakon. Megrázó látványban volt részem! A település kiürítése során 225 lakosa hagyta el Győrújfalut, közülük 34-en a katasztrófavédelmi igazgatóság által szervezett busszal, 187-en saját járművel távoztak. A védelmi bizottság adatai szerint 207-en rokonoknál, ismerősöknél találtak szállást, míg négy embert a mentők szállítottak a győri kórházba, a győrújbaráti befogadó helyet csupán 15-en vették igénybe, közülük kettőt egészségügyi intézetbe kellett szállítani – tudatták. Az elhelyezést igénylőket Győrújbaráton az általános iskola sportcsarnokában szállásolták el.

Győrújfalun a védekezési munkálatokban változás nem történt. A töltésépítési, homokzsákolási munkálatok továbbra is folynak. Három szakaszra osztották a gátat, a megerősítése folyamatosan működik. A település elrendelt kitelepítését követően életvitel szerűen nem tartózkodnak a lakók a településen, viszont a helyi lakosok közül sokan folytatják a védekezést a gáton. Mecséren a bordás megtámasztás kiépítése folyamatos, technikai eszközök, kotrógépek, és szállítójárművek segítségével kavics nyomópadka kiépítése zajlik. Dunaszentpálon a folyamatos járőr,- és figyelő szolgálat mellett a talpfolyásoknál a bordás kavicsos megtámasztást végzik. Zselykepusztán a védekezés folyamatos, a figyelő szolgálat folyamatosan figyeli a gátat, töltést. Győrzámolyon a homokzsákok töltése folyamatos. Gönyűn töltésmagasítás, homokzsákolás folyik, valamint a gát erősítése zajlik oldaltámogatással. Győrladaméron jelenleg járőr és figyelő szolgálat működik, csakúgy, mint Dunaszegen, Véneken, Kunszigeten és Kisbajcson..

Koroncón fakadó vizek eltömítése, valamint gátmegtámasztás zajlik bordás megerősítéssel. Győr-Bácsán homokzsákok töltése és gépjárművekbe történő rakodása, valamint védekezési munkálatok folynak. Vámosszabadin a gátmagasítás megtörtént, védekezési munkálatként buzgárelfogás folyik. Nagybajcs településen a gátőrháznál buzgárok elleni védekezést hajtanak végre, 4 ház védésére pedig homokzsákok kerültek lerakásra. Hédervár településen fóliázást, töltésmagasítást, nyúlgát építését hajtottak végre a védekezésben résztvevők. Az este és az éjszaka folyamán a megyében az árvízi védekezésben résztvevők száma összesen: 4835 fő. Pénteken a védekezéshez összesen 290.000 homokzsák, 2.190 m3 homok került felhasználásra. A védekezési munkálatokban az este és az éjszaka folyamán 724 db erő- és szállítógéppel (köztük 3 db helikopterrel), 6 db szivattyúval, és 350 db egyéb technikai eszközzel vesznek részt a beavatkozó erők.

One Response to “Tomboló Erő”

  1. avatar
    Elisabeth says:

    Megrendítő látvány ilyen állapotban látni a “vizek városát”.
    Valóban példa értékű volt az összefogás a gátakon.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.