Fekete Madonna zarándokvonat

A lengyelországi Mária-zarándokhelyre, Czestochowába szállították a Fekete Madonna zarándokvonattal a csíksomlyói Szűz Mária kegyszobor másolatát
A zarándoklatot először 1939-ben szervezték meg, majd 2011-ben megújították. Immár harmadik alkalommal 2013. június 24-én, hétfőn este Budapestről, a Nyugati pályaudvarról indult a Fekete Madonna zarándokvonat, amely a Párkány-Nánai állomáson állt meg először. Az állomás peronján most is, mint minden évben, helyből és a környékből jöttek üdvözölni a mintegy 700 zarándokot az egész Kárpát-medencéből, akik a lengyel-magyar barátságot eme legszebb formájával éltetik évről-évre. A zarándokvonat úticélja az egykor magyar pálosok által létrehozott Czestochowa és Krakkó. Idén a zarándokút szervezői a csíksomlyói Mária szobor faragott mását vitték a lengyel kápolnába (2012-ben a Fekete Madonnát Csíksomlyóra ajándékozták a lengyelek). Minden évben, így most is felvidékiek is szálltak fel a zarándokvonatra Párkányban: Szőgyénből, Kürtről, ketten Párkányból és egy zarándok a Zoboraljáról. Majd az érsekújvári és galántai megállónál is voltak felszállók.

Az idei zarándokút fővédnöke most is Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. A zarándokvonaton ott utaztak most is a magyar pálosok képviselői. Lelki vezetők voltak: Dr. Beer Miklós, Katona István, és Tamás József püspökök, a felvidéki Nagy Gábor atya, és erdélyi lelkiatyák.
A párkány-nánai állomáson cserkész-, és magyar zászlókkal üdvözölték a helyiek, szőgyéniek és esztergomiak a vonaton utazókat. Párkányi borral köszöntötték a leszálló vendégeket. Beer Miklós püspök köszöntötte a párkányiakat, a helyiek nevében pedig Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának elnöke, járási elnök köszöntötte az utazókat.
A vonat a Boldogasszony Anyánk énekkel, baráti kézfogásokkal és zászlók lengetésével indult úticélja felé.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.