Náci vallomások

[Bugging Hitler’s Army: 2012]: 1939-ben a brit titkosszolgálat egy London melletti kúriát börtönné alakított a fogságba ejtett német tisztek számára. A cellákat kivétel nélkül bepoloskázták, így ma, közel hetven évvel a második világháború befejeződése után, a foglyok valamennyi beszélgetése visszahallgatható! A filmben a hangfelvételek segítségével autentikusabb képet alkothatunk a náci rezsim gondolatvilágáról, mint valaha. Új háborús dokumentumok: sokkoló vallomások. Lehallgatott német katonák. A mítosz, hogy a Wehrmacht, a náci Németország hadserege nem tudott a háborús atrocitásokról, nem volt érintett a holokausztban és tagjai nem követtek el háborús bűnöket, évtizedekig élt a köztudatban a második világháború befejezése után is.

A náci németország lakosságának negyven százaléka, tizennyolcmillió férfi vett részt a háborúban. 1945 tavaszáig viszont körübelül egymillió német katonát ejtettek fogságba a brit és amerikai csapatok. Legtöbbjüket normális körülmények között, foglyok számára kialakított táborokba szállították a háború idejére, de 1939 szeptembere és 1945 októbere között körülbelül tizenháromezer német foglyot költöztettek át a szövetségesek különleges bázisaira, a Londontól északra található Trent Parkba, és a buckinghamshirei Latimer Houseba, és 1942 nyarától jutott belőlük az amerikai Virginia állambeli Fort Huntba is.

A foglyokat nem véletlenül vitték ezekbe a különlegesen felszerelt táborokba. Katonai titkokat akartak kiszedni belőlük, ezért bemikrofonozták celláikat , de olyan informátorokat is beépítettek közéjük, akiknek az volt a szerepük, hogy a fogvatartottak párbeszédeit és beszélgetéseit irányítsák.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.