Kék arany

[A Víz – The Blue Gold: The Future of Water]: A víz szerepe és jelentősége minden kultúrában meghatározó, akár a Mekong deltájában, akár Maliban, akár Belgiumban járunk. A „kékarany” elnevezés alatt a Földön lévő vízkészleteket érthetjük, hiszen mennyiségének szűkössége, és a bolygón lévő összes ember számára egyaránt hozzáférhető volta, ma már korlátozott. Jelentősége egyre inkább felértékelődik, az országok számára, még ott is, ahol eddig látszólag korlátlanul állt rendelkezésre. A Föld 73%-át víz borítja ugyan, azonban ez a készlet adott, nem bővíthető tovább és csak 3%-a édesvíz. A „szerény” mennyiségből is csak 0,5 % az, ami az emberiség számára fenntartható módon felhasználható, hiszen 2,5% édesvíz a sarki jégtakarókban található. Az élővilág számára legkönnyebben hasznosítható édesvíz még ennél is jóval kevesebb, ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen formában válik felvehetővé legegészségesebben az élő szervezetek számára.

Ez a forma pedig az esővízzel, párával, a természeti körfolyamatok révén megtisztult vizet jelenti, ami nem ugyan az, mint amit a kutak, folyók, tavak nyújtanak számunkra. Az emberiség és az élőlények által hasznosított vizek a táplálkozáshoz, tisztálkodáshoz, termeléshez, állattartáshoz, öntözéshez és még sorolhatnánk, mi mindenhez kerülnek felhasználásra. Egyes becslések szerint, csupán egy ember élete során körülbelül 5 millió liter tiszta vizet használ el. A Földön élő hét milliárd körüli emberből 1,2 milliárd ember ugyanakkor nem jut hozzá ilyen mennyiségű tiszta vízhez élete során. A szegény és a gazdag országok közötti egyik különbség abban is megmutatkozik, hogy mennyi vizet használnak az ott élő polgárok.

Hazánknak ez alapján, a mérce alapján az egyik leggazdagabb országnak kellene lennie, azonban a vízzel való gazdálkodás, a víz, mint természeti kincs csak akkor ér valamit, ha tudatában is vagyunk ennek az értéknek. A tudomány számára ma még kérdéses, hogy melyik víz nevezhető az emberiség és az élőlények számára leginkább áldásosan felvehető formának. Eltérő vélemények ismertek-e téren. Egyes nézetek szerint az emberi, állati fogyasztásra legalkalmasabb vizek megfelelő tisztaságúak és ásványi anyagokat bizonyos arányban tartalmaznak. Míg mások a természetben előforduló lágy eső, pára, harmat vizet tekintik a legegészségesebbnek élő szervezetek számára. Az esővíz vagy pára formájában alá hulló vizek látványosan jó hatást gyakorolnak nem csak a növényekre, de a haszon és kedvtelésből tartott állatainkra is. Az ilyen formában a földfelszínre kerülő víznek azonban ma még kevés országban van fontos szerepe.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.