Butterfly

január 17, 2014 No Comments »

Tudod-e, hogy a hernyó számos átváltozáson megy át, mielőtt lepkévé vagy pillangóvá alakul? Meg tudod-e különböztetni a lepkéket a pillangóktól? Tavasztól őszig gyakran találkozhatunk kényelmesen araszoló hernyókkal, vagy láthatjuk, amint éppen a csipkésre harapdált szélű leveleken lakmároznak. Tudjátok-e, hogy kerültek oda, miért éppen ott telepedtek meg, és mi fog történni velük napokon, heteken belül? Az anyapillangó petéi lerakásához gondosan kiválaszt egy olyan növényt, amely kicsinyeit, a petéből kikelő hernyókat fogja táplálni. Sokféle formájú és színű petével találkozhatunk, amikből a hernyók néha két nap múlva, de van, amikor csak egy év elteltével bújnak elő. A hernyónak egyetlen feladata van: hogy egyen, egyen, és még többet egyen!

Szüntelen falatozásának eredményeként teste sokszorosára hízik, majd amikor elég energiát gyűjtött össze, csodálatos átalakuláson megy át. Testét egy kis selyemszállal egy növényhez erősíti, majd bebábozódik. A báb külső, kemény burkán belül a hernyó káprázatos változásokat él át. Két-három hét múlva a báb kivilágosodik, szétreped, majd egy kifejlett pillangó tárja elénk – még egyelőre gyenge – összekuporodott testét. Néhány órán át pillangónk a testéből a szárnyába vért pumpál, amíg az teljesen kiegyenesedik. Ekkor készen áll arra, hogy elinduljon első felfedezőútjára.

“Nem érdekli, mi lesz holnap, csak eszik és araszolgat. Szekálják is sokan érte, ám senkivel nem cserélne. Petéből kelt, óvta erdő, lombzabáló csúf tekergő lett belőle – mondják róla. Régi álma vált valóra, bábbá vénült istenadta, langyos szellő babusgatta… Aztán… nocsak! Új varázslat: napsugártól pille szárnyak öltöztetik új ruhába. Még a páva is csodálja! S lám egy lepke a magasba’ hernyóságát kikacagja”.

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration