Csala Zsuzsa (1933-2014)

Az 1933. július 9-én született színésznő fiatalon építésznek vagy kertészmérnöknek készült, két nővérével versenyszerűen úsztak Újpesten, ő maga ifjúsági bajnok is volt. Ennek köszönhették, hogy az ötvenes években nem telepítették ki őket, mert a belügyi csapat versenyzőinek nem esett bántódásuk. 16 évesen egy gimnáziumi színjátszócsoport előadásán figyelt fel Pártos Géza, a Madách Színház akkori főrendezője, az ő tanácsára jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. A főiskolára ugyan felvették, de harmadévesen eltanácsolták, amiért kifigurázta az egyik tanárát.

1954-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött, 1955-60-ig pedig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. A Vidám Színpadnak 1960-tól volt tagja, de játszott a Budaörsi Játékszínben, és kedvelt szereplője volt a Rádiókabarénak is.Több száz színházi és tévés szerepet játszott el, filmen a Noszty-fiú esete Tóth Marival, a Nem szoktam hazudni, valamint az És akkor a pasas című alkotásokban láthatta a közönség. 1974-ben Jászai Mari, 1986-ban Érdemes művész, 2007-ben pedig Marton Frigyes-díjat kapott.Tavaly nyáron töltötte be 80. életévét.

“Sokáig itthon vártam a halált, mert meg akartam halni, elment az életkedvem… Kijöttem a depresszív hangulatból, és ezt leginkább a kollégáknak és a közönségnek köszönhetem. És még annak is, hogy nem félek a haláltól. Nem adom meg neki az örömöt, hogy rosszul érezzem magam! Jól vagyok végre!”. Csala Zsuzsa (1933 – 2014)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.