Újgazdagok

Az Újgazdagok című dokumentumfilmben két meggazdagodott, de tovább gazdagodni akaró nagyvállalkozó beszél filozófiájáról. A meggazdagodni akaró ember a meggazdagodásába szerelmes, nem a pénzbe. Többnyire nincs is neki pénze. Valamibe mindig be van fektetve. Nem a személyes vagyon a lényeges, hanem a bővülés. Nem az érdekli, mije van, mit ért el, hanem hogy egyre bővülni, terjeszkedni tudjon. „A céljaimat még nem értem el.” – mondja egyikük. Újra kockáztat, befektet. Amikor Somodi Imrének egyik üzleti terve kudarcot vallott, a veszteséget behozta egy másikon. Mint mondja: „Mindig kell előre egy új ötlet, hogy az egyik bukást egy új siker kiegyensúlyozza.” A meggazdagodás útján járó ember szüntelen mozgásban van, egyensúlyt teremt, majd kibillenti azt.

A határon túlra tör; arra, hogy ne gazdagodó legyen, hanem igazi gazdag, de ezt sosem fogja elérni, mert ő (bármennyi pénze legyen is) csak örök meggazdagodó: mindig harmóniát bont, újra bővülni akar. Ő tud hős lenni a tömegkultúrában. Ő tud bukni, esetleg igazságtalan módszerekre vetemedni, bűnbe keveredni, őt lehet igazságtalanul meghurcolni. Ó az, aki felett ítélkezni lehet. A bővülés látványa a nyilvánosság drámahősévé avatja. Ezért csak őt lehet láthatóvá tenni. Az ő bővülés-filozófiája az, ami látható kultúrát teremt. Ő lesz az elit.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

3 hozzászólás to “Újgazdagok”

 1. avatar
  nabucco says:

  Az adásban megjelenő gazdagság látványa a valamivel rendelkező tömegek cselekvési lehetőségeinek szabadságát pótolja. Ezért fontos, hogy a főzési tanácsokat szolgáltató műsorokban drága rozsdamentes edényekben főzzenek, drága konyhabútor, tűzhely, szagelszívó és elektromos konyhai kisgépek környezetében. Nem sparhelten főznek, nem kemencében sütnek, hanem olyan légkeveréses elektromos sütőben, amibe még semmi sem égett bele, nem fröcskölt rajta szét a zsír és nem karcolódott meg a súrolástól…

  • avatar
   nabucco says:

   A gazdag ember bárhová utazik, neki mindenhol ugyanolyan a világ, mert a halál elől való elbújás biztonságának mindenhol egyforma kellékei vannak. Ugyanolyan hotelszobák, őrök, zárt autók, zártkörű rendezvények, ugyanazok az emberek. Gazdagnak lenni annyi, mint kikerülni az időből és térből. Annyi, mint egyedül maradni. Mintha nem lenne miért lenni. Mintha az élet értelme az egymás szeme előtt maradás lenne. Mintha a média világuralma azt mutatná, meghalni is csak úgy van értelme, ha látszik. Összeér a nincstelenség és a hipergazdagság. Mindkettő végletes szabadság, végletes rabság, amiben az élet a láthatatlanság révén tűnik úgy fel, mintha nem is lenne. Mintha a közepes lét mezsgyéje lenne az igazi élet. Ahol még vágy egy új edény, egy ruha, egy utazás, egy márkás parfüm, dupla késes borotva.

   • avatar
    nabucco says:

    Elhelyezhetjük magunkat a szegényedők és gazdagodok széles mezején, de a lényeg, hogy bárhová is helyezzük magunkat, amíg láthatóak vagyunk, amíg a fogyasztási termékek alapján bemutathatóak vagyunk, addig valóban létezünk, addig a halandók boldog közösségéhez tartozunk. Ha a puszta pénz kerül adásba, akkor a halál kerül adásba. Nem vagyunk sem dúsgazdagok, sem nincstelenek, és nem kívánhatjuk egyiket sem, mert akinek nincs mibe belehalnia, nincs miért élnie sem.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.