Szinetár Miklós

június 23, 2014 No Comments »

QuestionBudapesten született. Anyja és nagyanyja nevelte fel. A zsidóüldözés során ismerősöknél, rokonoknál bujkált, majd folytatta tanulmányait a Barcsay Gimnáziumban. A hetedik gimnáziumi osztály után, 1949-ben felvételt nyert a Színház és Filmművészeti Főiskolára. 1954-ben megrendezte a Csárdáskirálynőt, s ez elindította karrierjét. 1953-tól az Operettszínház rendezője, illetve főrendezője, majd 1960-tól a Petőfi Színház művészeti vezetője volt. Ő honosította meg Magyarországon a musical-műfajt. 1962-ben került az éppen akkor induló televízióhoz, ahol a rendszerváltozásig vezető posztokat töltött be, hol elnökhelyettes, hol művészeti vezető, hol főrendező volt.

Igazi műfajának az operát tekinti, mesterei Nádasdy Kálmán és Oláh Gusztáv. Számtalan operarendezése mellett rendez játékfilmet, színházi előadást, tévéjátékot, tévé-sorozatot, útifilmet – itthon és külföldön. A hetvenes-nyolcvanas években a nagyközönség is megismerhette, mert a Ki mit tud?-ok és a Táncdalfesztiválok zsűrijének állandó és igen aktív tagja volt. 1953 óta tanít a ma már egyetemi szinten működő Színház-és Filmművészeti Főiskolán, többször volt tanszakvezető. 1991-ben megalapította a filmimporttal foglalkozó kft.-jét. 1993-1996 között a Fővárosi Operettszínház igazgatója volt. Ezután elnyerte az Állami Operaház főigazgatói székét, majd másfél éves intermezzo után másodszor is az opera első embere lett. Élete során számos hazai és külföldi kitüntetésben részesült, Kossuth-díjas (1970), érdemes és kiváló művész (1967, 1978).

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration