A Kávé Legendája

A kávé története több száz évre nyúlik vissza, nem lehet pontosan tudni, hogy ki fedezte fel a hatását és fozött eloször italt a kávészemekbol. A kávé eredetérol kétféle legenda ismert. Az elso egy Phazes nevu arab orvostól származik, aki 900-ban a kávét orvasságként emlitette, a másik történet (kb. idoszámításunk elött 300-ból) szerint egy Káldi nevu kecskepásztorról szól. Bár a történeteknek több változata is ismert, és a feketekávé eredete homályba vész, a különbozo források abban megegyeznek, hogy a kávécserje egy etioptartómányból, Kaffából származik. A legenda szerint kb. idoszámításunk elott 3oo-ban élt Etiópiában egy Káldi ,nevu kecskepásztor, aki észrevette, hogy a kecskék bizonyos piros bogyók legelése után estig rendkívül aktívvá váltak.O maga is megkóstolta a bogyókat, és ugyanazt a tapasztalta. Elmondta ézt a közeli apátságban élo szerzeteseknek, akik szintén elkezdték a bogyókat enni, hogy az esti ima során sokáig ébren tudjanak maradni. A szerzetesek véletlenül rájöttek, hogy ha megpörkölik a bogyókat és ítalt foznek belole, akkor ugyanazt a hatást érik el, de az íze messze finomabb.

A kávét elsöként jemenben kezdték el termeszteni, ahol teraszos gazdálkodást folytattak. A kávézás szokását mohamedán zarándokok vitték magukkal Mekkába és Medinába menet, innen terjedt tovább a kávé fogyasztása az egész Közel-~Keletre Késobb a kávétermesztés továbbterjedt Arábiába és Egyiptomba, ahol a kávé fogyasztása hamarosan mindennapi szokássá vált, divatba jöttek a kávéházak.Europa csak a XVlI. század elejétol a törökök közvetítésével kezdte megismerni a kávét, de népszerusége gyorsan növekedett. Kávéházak épültek Olaszországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Franciaországban és Németországban. A XVlll. század elején a hollandok kávéültetvényeket létesítettek Indonéziában, és a franciák elvittek néhány ültetvényt Martinique-ra, míg a spanyolok a Kárib tenger térségében Közép-Amerikában és Brazíliában kezdtek kávét termeszteni. Magyarországon valöszíníileg a törökök 150 éves uralma alatt vált ismertté a kávé, de divatját a bécsi udvartöl vettük át.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.