Thug Life

22Tupac Shakur a legismertebb rap-énekes volt, akinek a számait rocker és diszkós egyaránt meghallgatja. Amikor 1996 szeptemberében lelőtték, a világ egy zűrös életű, de nagyszerű zenésszel lett szegényebb. Az már nem derülhet ki: ki lehetett volna, marad az, hogy ki volt. Születése elött anyja büntetését töltötte éppen , mivel a Fekete Párducok aktív tagjaként, várandósan is Molotov-koktélokkal dobálta a rendőröket. Szabadulása után, 1971-ben született meg a kis 2Pac. Fia elnevezésekor is lázadó szellemének adott hangot, a Tupac Amaru fénylő kígyót jelent, és egy inka vezér neve volt, akinek a vezetésével forradalom tört ki a Peruban a spanyol uralom ellen. Családnevét sem a vér szerinti apja után kapta, hanem a második férj, Mutulu Shakur után, aki szintén harcos aktivista – később egyszerű bűnöző – volt, így több idő töltött fegyintézetekben, mint a családjával. Rappelni tizenöt évesen kezdett, de a zenei karrierje 1988 után kezdődött.

1990-es években ő a legnagyobb rap sztár, közben rendőrségi balhék sora kapcsolódik a nevéhez, gyilkosság, nemi erőszak, drogok majd a rivális bandák közötti villongások, ami egyre többször végződött fegyvertűzzel. A kor a kelet-nyugat RAP-háború időszaka, ahol Tupac különleges szerepet töltött be. Közben a színészet felé is kacsingatott, összesen nyolc filmben szerepelt, közülük a legkiemelkedőbb az Utolsó belövés. Pár héttel a forgatások befejezése után történt a halálos kimenetelű lövöldözés Las-Vegasban. A nyomozást sosem zárták le, így annyi a bizonyított, hogy Tupac 1996. szeptember 7-én egy boxmeccsről indul saját koncertjére, amikor egy piros lámpánál egy fehér Cadillacből tüzet nyitottak rá, több lövés is eltalálta, négy nappal később a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Egy versében a rózsa képet használja magára, ami kinőtt a betonból és megőrizve az álmait, élt és túlélt, úgy, hogy senki sem vigyázott rá. Majd egy interjúban hozzátette “Ha valamit a betonba ültetsz, amikor az kinő, ugyan tele lesz karcolásokkal, mégsem azt fogod mondani: “Nézd, mennyi karc van ezen a rózsán!”, hanem azt, hogy: “A francba is, ez a rózsa kinőtt a betonból!” Ez pedig a tökéletes végszó Tupac Shakur életéhez.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.