Szállnak az évek

life(Az emberi test 06.) Az öregedés tele van ellentmondással: például azért, mert már a születéskor kezdődik. Vagy például azért, mert az öregedés folyamata a fiatal állatokban gyorsabb, mint az öregekben. Mi több, az orvostudomány csak azt tette lehetővé, hogy minél többen váljanak közülünk szenilissé. Aki manapság öreg korában természetes halállal hal meg, valójában a legtermészetellenesebben hal meg. Ha a természet világára gondolunk, nagyon kevés a valószínűsége annak, hogy bármilyen lény így végezze az életét, elég, ha a ragadozókra gondolunk, vagy az élet más veszélyeire. A kisebb madarak például 20-30 évig élnek, de a madarak populációjának mintegy a fele pusztul el minden évben.

Milyen hosszú az élet? A Biblia egyik megállapítása szerint hetven év. Azokban a betegség sújtotta időkben, kezdve a leprától, a gyulladásoktól, pestistől az éhségig az emberi élettartamát ennyiben határozták meg. A nagyon öreg emberek mindig megmozgatják a képzeletet. A kis lélekszámú Grúziában állítólag kétezernél több, százéves idős ember él. Az érdekes híresztelés hitelességét nehéz megállapítani, hiszen, hiszen a legtöbb hosszú életű ember írástudatlan és nyilvántartás nélküli múltba nyúlik vissza. Mi változik? Számtalan változás játszódik le. Az öregedő emberek magassága 2,5 centiméterrel csökken. Megritkul fejükön a haj, viszont gazdagon sarjadzhat a fülükben és az orrukban. A szabad, külső hatásoknak kitett bőrfelületük szárazzá és ráncossá válik, valamint foltokban pigmentálódhat.

A belső változások: az agy oxigénfogyasztása csökken. A szaglóképesség határozottan romlik, mivel a szaglóidegsejtek rostjai eltompulnak. A tüdő zsugorodik, az ízületek merevebbé válnak, a reflexek romlanak, a pupilla mozgása lomhább, a máj tömege csökken, az alapanyagcsere fokozatosan. Kihullanak a fogak, sorvadnak az állkapcsok, romlik a hallás, különösen a magas hangokra és romlik a látás. A nők méhe és petefészke az eredeti mennyiség kis töredékére zsugorodik, a férfiak prosztatája megnagyobbodhat, gesztenye nagyságúból alma nagyságúvá válik.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.