Brutality

lifestories-web1Indokolatlanul brutálisan lépnek fel a rendőrök Amerikában. Az állig felfegyverzett egységek gyakran alkalmaztak nehézfegyvereket is a fegyvertelen tüntetőkkel szemben. A könnygáz mindennapos, és a fegyvereikben olyan lövedékeket használnak, melyek hatása potenciálisan halálosak lehet arra, akit eltalálnak. Ezek nem elszigetelt esetek, hanem az amerikai rendőrségben uralkodó intézményi rasszizmussal súlyosbított brutális gyakorlat megnyilvánulásai. A 320 millió lakosú országban a rendőrség több száz embert öl meg évente. Egy felmérés szerint a fekete amerikaiak minimum négyszer nagyobb eséllyel esnek halálos rendőri erőszak áldozatául.

A rendszerszintű diszkrimináció egyébként az amerikai büntető igazságszolgáltatás szinte minden más területén is tetten érhető: a letartóztatások szintén aránytalanul nagymértékben érintik a feketéket: a 23 év alatti fekete férfiak kb. fele volt már letartóztatva. Az amerikai rendőrséggel azonban nem a rasszizmus az egyetlen gond, hanem az egyre gyakrabban megnyilvánuló túlzott rendőri erőszak, és az ezt gerjesztő, ijesztő fokú militarizáltság. Ez utóbbi szó szerint értendő, hisz a rendfenntartó erők egyre gyakrabban a hadsereg levetett felszereléseit veszik meg, és nem csak a megszokott fegyverzetet, hanem például tankokat is, amiket aztán kisvárosok utcáin vetnek be. Az is probléma, hogy a törvényekbe és a bírósági gyakorlatba van kódolva, hogy szinte lehetetlen rendőröket túlzott erőszakért büntető felelősségre vonni.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.