Az eltitkolt Igazság

open[WikiLeaks]: A WikiLeaks egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely kiszivárogtatott kormányzati és egyéb dokumentumokat publikál az Interneten, miközben forrásainak névtelenséget biztosít. A weboldal 2006-ban indult. A WikiLeaks azt állítja, hogy kínai disszidensek, újságírók, matematikusok és új alapítású cégek szakemberei voltak az alapítói, akik az Egyesült Államokból, Európából, Tajvanról, Ausztráliából és Dél-Afrikából érkeztek a szervezethez. Eredetileg Svédország volt az alapítás helyszíne, a nyilvános arca pedig Julian Assange ausztrál ex-hacker.

Az oldal adatbázisa a munkatársak szerint, egy évvel az indulása után 1,2 millió dokumentumot tartalmazott. Az eddig legnagyobb visszhangot keltett, kiszivárogtatott anyagok a csaknem 92 000 katonai- és egyéb titkos dokumentum az afganisztáni háborúval kapcsolatban, a „Collateral Murder” videofelvétel, a közel 400 ezer titkos katonai jelentés, amely az iraki háború során keletkezett, és a 250 000, amerikai diplomaták által küldött különféle üzenet. A diplomáciai üzenetek kiszivárogtatása után az Amerikai Egyesült Államok kormánya hajtóvadászatot indított a WikiLeaks ellen, valamint a Visa, a Mastercard és a PayPal megtagadta a nekik szánt adományok továbbítását. Ugyanebben az időben a svéd ügyészség nemzetközi körözést adott ki Assange ellen, állítólagos szexuális bűncselekmények elkövetésére hivatkozva.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.