Szikraszemű

musichungaryKét hónappal megjelenése után aranylemez lett a Szikraszemű. Zeneileg az album nagyon sokszínű lett, és mégis megmaradt jellegzetesen Ghymes muzsikának. A Szarka testvérek egyszerűen azt játsszák, amihez kedvük van, és módfelett szeretik a változatosságot, viszont esetükben ehhez megfelelő tudás társul. Az tény, mára nagyon messzire jutottak az első lemezek hangulatától, a tiszta népzene náluk időközben annyi hatással ötvöződött, hogy tudományos laborra lenne szükség az összetevők pontos arányának meghatározásához. A végeredmény leginkább az utóbbi pár év „termésére” hajaz: van itt rock, jazz, pop és még jópár műfaj, többnyire népzenével kiegészítve.

Share

×

A Ghymes szlovákiai magyar zenészekből álló együttes. A Nyitrai Pedagógiai Főiskolán alakult 1983-ban, tagjai előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. Zenéjük magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozik. A népzenei alapok, a saját alkotó elképzelések és improvizációk alapján kialakult az egyedi hangzásviláguk, a Ghymes-zene. A zenekar alapító tagjai a Szarka testvérek: Gyula és Tamás, akik 2011. március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesültek.

Alapító, állandó tagok: Szarka Gyula – ének, bőgő, gitár, tökcitera, fretless bass, lant, szájbőgő, kórus – Szarka Tamás – ének, hegedű, koboz, gitár, bőgő, fretless bass, ütősök, nagydob, tökcitera, szájbőgő, kórus

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.