A táncház módszer

napl_[Büszkeségeink a Hungarikumok]: Tartalom: A táncház hajdanán a faluközösségek egyetlen szórakozási formája volt. A 70-es években budapesti fiatalok indították útjára a táncházmozgalmat, mely művészi sokoldalúságával egy forradalmian új, értékpótló szerepet töltött be. A környező országokban, majd Európa- és világszerte azóta is magyar mintára szervezik a táncházakat. A nézők megismerhetik, hogyan kezdődött és miért lett népszerű ez a folyamat, hogyan vált módszerré a néptánc, a zene és a népdal tanítása, valamint a céltudatos hagyományőrzés. A hungarikumok listáját méltán bővíti a táncház módszer amelyről, méltán mondhatjuk: Szeresd, mert a miénk! Becsüld, mert magyar! (Infó): A magyar nemzeti értékek, és azokon belül a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek.

Az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, az értékvédelem alapjául szolgáló dokumentációt a szigorú nyilvántartás és kutathatóság szabályai szerint meg kell őrizni, az értékeket pedig ápolni, védelmezni és támogatni kell. Örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit átfogó értéktárban kell összesíteni. A nemzeti értékeink védelme hozzájárul a nemzeti azonosság-tudat kialakulásához és megszilárdításához. Nemzeti értékeink széles körű hazai és külföldi bemutatása, megismertetése nyelvi, szellemi, kulturális, gazdasági teljesítményünk, természeti és épített értékeink elismertetése, valamint az országmárka erősítése egyaránt kiemelkedő jelentőségű.

Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a nemzeti értékeket az egyetemes értékek részének tekinti, amely értékek a magyarság múltjának, jelenének és jövőjének dinamikusan fejlődő tárháza, az értékalapú nemzeti összefogás alapja. A nemzeti értékek tárházát gazdagítják a magyarországi együtt élő népek, a magyar nemzetalkotó nemzetiségek és a határon túli, valamint szerte a világban élő, magukat magyarnak valló egyének, közösségek értékei. A nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló Törvényt 2012. áprilisában fogadta el az Országgyűlés, amely ugyanazon hónapban kihirdetésre került. Ezt követően 2012. októberében 16 taggal megalakult a Hungarikum Bizottság. 2013. április 17-től pedig hatályossá vált a törvény végrehajtási rendelete a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.