Tenyérnyi Gyerekek

GCMagyarországon évente nyolcezer csecsemő jön idő előtt a világra, egy részük kritikusan alacsony súllyal, kevesebb, mint egy kilogrammal, akár öt és fél hónap várandósság után. Az ő túlélésük az 1980-as években tíz százalék körül volt, ma ezeknek a csecsemőknek mintegy kétharmada életben marad. A néhány héttel később született, egy és másfél kiló közötti súlyú babáknak pedig már több mint 95 százalékát tudják megmenteni. Az első hetekben-hónapokban azonban rengeteg szövődménnyel kell szembenézniük, amelyek jelentősen befolyásolhatják későbbi életminőségüket. A Tenyérnyi Gyerekek című film erről a küzdelemről szól. A filmet több mint három hónapon keresztül éjjel-nappal, egy csak nőkből álló stáb forgatta a klinikán, a szülőszobán, valamint koraszülött-intenzív centrumban. Így egyedülálló módon a legkisebbek és szüleik történetét már a világra jövetel előtt, és az első, kritikus percekben is bemutatja a film.

18-éven-aluliak-számára-nem-ajánlott-banner

A klinika olyan, a legmagasabb szintű intenzív ellátást nyújtó központ, ahová gyakran érkeznek kritikus állapotú, vagy fejlődési rendellenességgel született kisbabák. Előfordul olyan eset is, amikor éppen azért kell egy babának hamarabb megszületnie, mert sürgős műtétre van szüksége, a méhen belül biztosan nem élné túl a következő heteket. Sok édesanyát akár a huszonharmadik-huszonnegyedik héten is ideszállítanak, ha félő, hogy megindul a szülés. A kicsik gyakran hónapokat töltenek az inkubátorokban, lélegeztetőgépen.

Miközben keringési problémákkal küzdenek, tüdejük, szívük pedig rendkívül fejletlen, előfordul, hogy olyan szövődményekkel kell szembenézniük, amelyek még egy egészséges felnőtt számára is végzetesek lehetnek. Az első napok, hetek nem csak a babák számára nehezek, de a szülőkre is sokkolóan hatnak, hiszen a terhesség hónapokkal előbb szakad meg a vártnál, anyák lesznek, miközben gyermekükkel csak a látogatási idő alatt, az inkubátorban találkozhatnak.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.