Az idő rejtelmei

114[Kozmikus idő]: Tudományos és kultúrtörténeti értekezés az időről a kozmikus térbe helyezve. Michio vizsgálódásának tárgya ezúttal az ősrobbanás, a “Nagy Bumm” idejéig nyúlik vissza, mely 13,7 milliárd évvel ezelőttre tehető. Karóránk léptékével ez a temérdeknyi idő bizony nehezen értelmezhető. A végtelenhez képest azonban elenyésző. (Jegyzet): Elgondolkoztak már valaha is azon, hogy egy nap 86 400, egy hét 600 ezer, egy hónap 2.6 millió másodpercet, egy év pedig több mint félmillió percet jelent? Hogy egy átlagos élet 2 milliárd szívdobbanás? Miért van az, hogy amikor jól érezzük magunkat, szinte rohan az idő, s lassított felvétellé változik egy megtörtént esemény a kritikus pillanatban?

Kísérletek igazolták, hogy az idősebbek számára egy másodperc hosszabbnak tűnik, mint ahogy azt a fiatalok érzékelik. Életünket körülöleli a megfoghatatlan idő, melyet érzékszerveinkkel nem érzékelhetünk, az azonban időtlenül, megállás nélkül ketyeg tovább. Dr. Michio Kaku fizikus, New York-ban élő egyetemi tanár ezúttal azokat szólítja kalandozásra, akik szívesen tartanak vele az idő rejtelmeiben barangolva…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.