Fekete vasárnap

34A nagyrészt magyarlakta bihari falu a második bécsi döntés után román fennhatóság alatt maradt. A lakosok egyharmada ezt követően Magyarországra menekült. 1944. szeptember 14-én a honvédség aradi offenzívája nyomán Gyanta magyar kézre került. 1944. szeptember 20-23 között a magyar hadsereget kiszorították Arad térségéből. A magyar utóvédek szeptember 24-én délután néhány órás heves utcai harc után feladták a Fekete-Körös völgyében fekvő falut. A bevonuló román hadsereg katonái nyomában megérkeztek a környékbeli önkéntesekből alakított Someşul zászlóalj emberei. Azzal vádolták a helyieket, hogy fraternizáltak a visszavonuló magyar katonákkal illetve a románokra lőttek. Parancsnokuk utasítására az óvóhelyekről kikergetett embereket részben a helyszínen, részben a temető árkában lőttek agyon.

Közel fél évszázadnak kellett eltelnie, hogy a nyilvánosság előtt beszéljenek a véres eseményekről az érintettek, hangsúlyozottan a megbékélés érdekében.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.