Gastro Angel [15]

360-gastroKonyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugat népeitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nem csak érdekes, hanem hasznos is. Ez kellően kifejezi hazánk kultúrájának, egyedi jellegét és egyéniségét. A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik legjelentősebb részét képviseli, mivel nagyon változatos ételekkel és egy különleges ízvilággal rendelkezik. Magyarország konyhakultúrája több mint ezeréves történelmi múltra tekint vissza,amelyet az ország a jó természeti adottságainak, az évszázados tradicionális állattartásnak illetve növénytermesztés és a manufakturális élelmiszer előállításának köszönheti. Az ősmagyar gasztronómia az életfa szimbólumrendszerén, vagyis öt elem (tűz, víz, a föld, fa, fém) tiszteletén alapul. Emiatt az ősidőkben az ételek földön álló, bronzból vagy vasból készített fémedényekben főttek, válogatott fából rakott tűzön, víz felhasználásával.

A világfa hármas jelképrendszere az ételek alapanyagait fejezte ki. Az égi világot, a fán termett gyümölcsök (szőlő és alma), levelek, virágok és a méz, a földi világot, a föláldozott állat és a földön összegyűjtött növények és fűszerfüvek (a tárkony és a borsfű), valamint a földben megtermett gyökerek, gumók és hagymák, a földalatti világot jelenítették meg. Az étel teljes értékét az öt íz harmóniája adta. Az édes és a savanyú, illetve a sós és keserű mellett, az erőset is külön íznek fogták fel. A leggyakrabban fogyasztott húsféle a birka és a baromfi volt, ünnepi alkalmakkor ló- és marhahúsból készült ételek is előfordultak, de fogyasztottak szarvas, jak, sertés és kecskehúst is. A magyar gasztronómia hajdan világhírű volt. A Gasztroangyal emlékeztet a múltra, bemutatja a jelent, és alakítja a jövőt. Borbás Marcsi műsorában felkutatjuk a legjobb alapanyagokat, megismerjük a legnagyobb borászokat és a legkiválóbb éttermeket. Hagyomány és trendek. A Gasztroangyal eszik, iszik, sosem alszik.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.