Ali vs Chuvalo

sportsworldMuhammad Ali vs George Chuvalo [1966]: Muhammad Ali nem csak a legnagyobb profi bokszoló aki valaha is szorítóba lépett, ő minden idők legnagyobb sportoló személyisége is. Ismertebb, mint a világ politikusai együttvéve. Gyerekkorában folyton arról álmodozott, hogy híres nagy ember lesz belőle, és ezt be is váltotta. Azt mondta: egy magamfajta szegény fekete amerikainak egyetlen esélye a jó testi adottság. Ezt ő nagyon jól kamatoztatta egész élete során. Félnehézsúlyú olimpiai győzelemét Rómában gyűjtötte be. Ali nagyon fiatalon kezdte hivatásos karrierét. Első megmérettetése 1960-ban Tunney Hunsaker ellen volt. Majd 20 egymás utáni győzelmét követően, az első címmérkőzésén a legyőzhetetlennek tartott Sonny Liston felett aratott győzelmével beírta magát a boksz történelembe, mint a legfiatalabb nehézsúlyú világbajnok.

Halálos pontosságú – meccseinek végkimenetelével kapcsolatos – jóslatai megdöbbentették a médiát és a rajongókat. Jelmondataival, rímeivel és szóáradataival lelkesítette a tömeget ellenfelei ellen. A magát “Nagynak” és “Szépnek” nevező bokszoló megbontotta a nemzetet is. A Cassius Marcellus Clayként Louisvillében napvilágot látott kivételes bokszoló iszlám vallásra való áttérése közfelháborodást okozott. Katonai szolgálatának vallásos okokból való megtagadása és a Vietnámi háború nyílt kritizálása miatt Amerikában nem örülhetett túl nagy népszerűségnek. A Sonny Liston elleni 1965. május 25.-ei Lewistoni meccse komédiába torkollott, amikor Liston a halántékát ért ütés után a földre zuhant, és harcképtelenné vált. A mozdulat “fantom ütés” néven került be a történelembe. Ali nem akarta elhinni a szemének, a földön fekvő ex-világbajnokhoz lépett: “Állj fel és harcolj te félkegyelmű!” A kanadai favágót, George Chuvalo-t 15 meneten keresztül ütötte.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.