Ali vs Sonny Liston

sportsworldMuhammad Ali vs Sonny Liston [1964]: Cassius Clay első profi világbajnoki címmérkőzésére 1964. február 25-én került sor az akkori nehézsúlyú világbajnok, Sonny Liston ellen. Clay a hetedik menetben kiütötte ellenfelét és megszerezte a világbajnoki címet. Liston nem hagyhatta annyiban a vereséget: a visszavágót egy évvel később, 1965. május 25-én rendezték a Maine állambeli Lewistonban. Cassius Clay ekkor már új nevén, Muhammad Ali-ként lépett a szorítóba. A mérkőzést egy kis csarnokban tartották, ahova csak 2500 néző fért be. Ez volt a boksz történetének legalacsonyabb nézőszámú világbajnoki címmérkőzése. De az egyik legfontosabb is.

Ali már az első menetben padlóra küldte Listont és ahelyett, hogy a szabályok szerint visszavonult volna a ring sarkába, ott állt Liston felett és ordította neki, hogy „Kelj fel és harcol, te köcsög!”. Liston másodpercekig nem bírt felállni. A mérkőzésvezető és a bírók között vita alakult ki arról, hogy Ali szabályt sértett-e vagy sem, amikor nem vonult vissza a semleges sarokba. Eközben Liston talpra állt és újra küzdeni kezdett Alival. A mérkőzésvezető szinte azonnal ott termett és szétválasztotta a feleket, majd Alit kezét felemelve győztest hirdetett. Ali győztes ütése fantom ütésként vonult be a sport történetébe, mert szinte senki sem látta a Listont padlóra küldő gyors ütést.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.