A Föld az űrből

globeEarth From Space: Mi tartja működésben a Föld élővilágát? Mi köze egy ausztráliai erdőtűznek egy kínai monszunhoz? Milyen szerepet játszanak a pusztító viharok a Föld egyensúlyának megőrzésében? Az ilyen és ezekhez hasonló kérdések a tudósok minden erőfeszítése ellenére sokáig megválaszolatlanok maradtak, most viszont gyökeresen megváltozott a helyzet: Amióta műholdak százai figyelik bolygónkat minden másodpercben, a szakembereknek alkalmuk nyílik élő, organikus egészként tekinteni a Földre, s átfogóan tanulmányozni azokat a folyamatokat, melyeknek eddig csak az egyes részleteit sikerült kikutatni.

A soha nem látott felbontású mûholdfelvételeknek köszönhetõen a Nat Geo sorozata egyedülálló időjárási események, ritka, megmagyarázhatatlannak tűnő természeti jelenségek és titkos, a földi életet fenntartó mozgatóerők titkák kutatja, s kapcsolatot keres olyan, egymástól – földrajzi és fizikai értelemben egyaránt – távolinak tűnő dolgok között, mint a hurrikánok, monszunesők, tenger alatti vulkánok, homokviharok és erdőtüzek. A műsorban legyen tanúja, hogy a tenger alatti vulkánok miként járulnak hozzá a Föld kérgének megújulásához.

Csodálkozzon rá, hogy míg a hurrikánok az óceánok “hőleadó szelepeiként” működnek, a szélsőséges monszunok hűtő szerepet töltenek be a kiégett, szomjazó szárazföldek felett; figyelje meg, hogy a sivatagos régiók homokviharai miként terítik be tápanyaggal az egész Földet; kövesse nyomon, hogy az elővilág miként hódítja vissza a villámcsapások okozta erdőtüzek által élettelenné tett területeket; és fedezze fel, hogy a csapdába esett gázok miként alkotnak Földünk körül nélkülözhetlen védőburkot – azaz csodálkozzon rá azokra a komplex, a földi élet számára elengedhetetlen folyamatokra, melyek annyira kiterjedtek és annyira behálózzák bolygónkat, hogy csak “kettőt hátralépve”, az űrből láthatóak!

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.