A csíkos pizsamás fiú

február 3, 2016 No Comments »

HolocaustThe Boy in the Striped Pyjamas [2008]: Az elmúlt 60 évben számos film készült a második világháború borzalmairól, holokausztról, áldozatokról, szenvedőkről és a bűnösökről is. Azonban kevés olyan filmet forgattak, amely egy gyermek szemén keresztül mutatná be az eseményeket. Mi az, amit a nyolc éves fiúk többsége a legjobban szeret csinálni a világon? Természetesen, titkos helyeket felfedezni! Így van ezzel Bruno is… A II. világháború idején a nyolc éves Brunonak az a legnagyobb szívfájdalma, hogy katona édesapja előléptetése miatt el kell hagynia barátait, játszótársait, kényelmes berlini otthonát. Egy elszigetelt területre utaznak valahova Lengyelországba, ahol egy rideg ház várja az amúgy is magányos kisfiút. Bár egy darabig szeretne szót fogadni édesanyjának, a tilalmak ellenére nekivág a kis kíváncsi az ismeretlennek, hogy az ablakból kinézett “farmot” közelebbről is megvizsgálja.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy lásd a tartalmat. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs ilyen üzenet! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd le gondolataid, érzéseidl! Nabucco vagyok. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

A farmot szögesdrót keríti körbe és a túloldalán ülő fiú valamiért mindig csíkos pizsamát visel. Megismerkedik tehát Shmuellel, a hasonló korú, furcsa öltözetű fiúval. Találkozásaik során barátság szövődik közöttük, amely során Bruno lassan megismeri a körülötte lévő világot. Rájön, hogy édesapja, akit szeret és tisztel, rossz ember. Végignézi nővére átalakulását, a tanár által végzett agymosást, és hogyan válik igazi Hitlerjugend testvéréből. Shmuellel való barátsága, jellegéből adódóan szörnyű következményeket vonz magával, azonban olyan barátság szövődik köztük, ami mindkettőjük életét végérvényesen megváltoztatja.

A film nem csak azért tökéletes, mert újszerű szemszögből ábrázolja a náci koncentrációs táborok lakóinak életét, egy kisfiú szemszögéből láttatja azt a gyűlöletet, erőszakot, melynek ártatlan emberek milliói estek áldozatul, hanem mert a film rendezője nagyszerűen vezet minket és Brunot lépésről lépésre egészen a végső felismerésig, fokozva izgalmunkat, egészen a végkifejletig. Az egyik legszomorúbb dolog, hogy mi már tudjuk a film elején, azt, amire a kisfiú csak a legvégén döbben rá: ez bizony nem farm és Shmuel nem jószántából labdázik a szögesdróton keresztül.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration