Hitler pere

május 15, 2015 No Comments »

history3Ami a filmből kimaradt: “Az okos, tehetséges, csodalelkű fiatal zsidófiú ügyvéd a gonosz antikrisztus, minden emberi rosszat megtestesítő Hitler ellen.” Egy merész ügyvéd, Hans Litten izzasztotta meg a tanúként beidézett Hitlert, leleplezve az SA igazi arcát; a bátor jogász tettéért később életével fizetett. 1931 tavaszán Hitlert a berlini bíróságon tanúként hallgatták ki az SA által elkövetett gyilkosságok kapcsán. Az ember, aki kérdéseivel megizzasztotta a későbbi diktátort, egy személyben testesített meg mindent, amit Hitler utált, ugyanis Hans Litten radikális, és elvhű zsidó ügyvéd volt. A fiatal jogász a meghallgatás során ízekre szedte a náci vezető érvelését, amely szerint az NSDAP csak egy békés és demokratikus mozgalom volt.

Litten már a diktátorral való konfliktusát megelőzően következetesen náciellenes nézetekkel rendelkezett. Noha édesapja egy megkeresztelkedett zsidó származású jogászprofesszor volt, Hans az ellenkező utat járta be: zsidó ifjúsági csoportba járt, és héber nyelven tanult. Ügyvédként a munkások és a Német Kommunista Párt egyszerű tagjainak védelmére szakosodott, bár ő maga nem volt sztálinista, ezért összetűzésbe került a Moszkvát követő pártvezetőséggel is. Az 1931-es ügy apropója az volt, hogy Hitler rohamcsapata, az SA megtámadott egy kommunisták által látogatott szórakozóhelyet, megölve három vendéget. Litten abban a reményben hívta be a párt vezetőjét, hogy leleplezheti az NSDAP stratégiáját, amelynek lényege, hogy az utcák terrorral történő elárasztása révén verik szét a demokráciát.

A későbbi diktátor emellett arról is biztosította középosztálybeli szavazóit, hogy mozgalma elkötelezett az “intellektuális felvilágosodás” irányában; a nácik vezérének állítását Litten bravúros kérdéseivel teljesen meghazudtolta. A kihallgatás során Hitler állította, hogy amit tesz, az száz százalékban legális; erre válaszul a következetes ügyvéd megkérdezte, hogy miért kísérték őt fegyveresek, mire Hitler üvöltve válaszolta azt, hogy ez komplett őrültség. Másodszorra Goebbels pamfletjéből idézve sikerült kibillentenie a pártvezért, ugyanis a kérdéses írásban a weimari köztársaság megdöntésére buzdított a nemzetiszocialista propaganda későbbi vezetője. A per nagy sajtónyilvánosságot kapott, így Litten személye hmar a náci sajtó célkeresztjébe került.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration