Élelmiszeripar Rt.

free-darkMi tagadás, aggasztó film az Élelmiszeripar Rt. Robert Kenner rendező kíméletlenül végigmegy benne a manapság elérhető élelmiszerek mögött rejlő kapitalista „népnyúzó” multik profithajhász trükkjein: nem kevesebbet állít benne, mint hogy a génkezelt és egyéb tudományos trükkökkel felturbózott növényekből (igen, a vegáknak is annyi, nem feltétlenül a húsba halunk bele) és állatokból készült élelmiszerek egészségre ártalmasak, hovatovább, konkrétan szög a koporsónkba. Hiába hisszük azt, hogy egy olyan jóléti társadalomban, mint az amerikai, egy csili-vili hiperben azok a termékek, melyeken kigyúrt és energiától kicsattanó farmerek rajzolt figurái igyekeznek garantálni, hogy a csomagolás alatt rejlő termék természetes, egészséges és tápláló, már rég nem igaz (mint ahogy a reklámban a liften belépő colalight boy sem foszforsavas löttytől lett vonzó).

Az alkotók szerint a főbűnösök pedig a McDonald’s testvérek és a hazánkban is (túlságosan) elterjedt hamburger-étterem láncuk. Okfejtésük szerint ők találták ki ugyanis azt az 1930-as években, hogy a finom és házi jellegű szendvicsek helyett sokkal kifizetődőbb, ha szakácsok helyett betanított alkalmazottak gépiesen, iparszerűen készített szendvicseket gyártanak nagy mennyiségben, olcsón. A piac pedig a világ boldogabbik felén is árérzékeny, a hirtelen és heves zabálás, mint az éhség tüneti kezelése, szintén gyakori rutin, így a gyorséttermi bumm elkerülhetetlen volt. Mivel az igény nagyon hamar ipari nagyságúvá nőtt, a nyersanyag is ipari mennyiségben és tempóban kellett, ráadásul adott (azonos) méretben. És akkor, most mindenki gondolkozzon el, hogy mikor evett olyan csirkét, melynek, mondjuk még íze is volt.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.