Emeld fel a hangod!

174616_wA földi éghajlat mindig is változott különböző természeti jelenségek hatására. A változás üteme azonban az ipari forradalom óta drámai, ma már 40 százalékkal több szén-dioxid van a Föld légkörében, mint az ipari forradalom előtt, és ez ma már 95%-os bizonyossággal az emberi hatás következménye. Az üvegházhatású gázok molekulái viszonylag sokáig, a szén-dioxidé száz évnél is tovább a légkörben maradnak. 150 000 éve, az ember megjelenése óta a Föld visszafordíthatatlanul változik az emberi tevékenység nyomán. A Föld éghajlatának megváltozása olyan, mint egy nagy teherhajó mozgatása. Óriási energia kell az elindításához, és haladása kezdetben majdnem észrevehetetlen, ha azonban egyszer már teljes sebességgel halad, nagyon nehéz megállítani. Gyakorlatilag biztos, hogy a ma született gyerekeknek egész életükben temérdek olyan nehézséggel kell majd megküzdeniük, amelyet a kérlelhetetlenül melegedő világ hoz létre.

Akár gazdálkodó, akár hivatalnok lesz a jövő gyermeke, és élhet bár az északi vagy a déli féltekén, lehet gazdag vagy szegény, ezek a változások mindenképpen érinteni fogják. Kellemetlen igazság, hogy az éghajlat olyan pontra juthat el, ahol már önműködővé válik az éghajlatváltozás – és lényegében évszázadokra visszafordíthatatlanná. A globális felmelegedés szintje, ha nem teszünk valamit a kibocsátás csökkentésére, 2100-ig a felmelegedés előreláthatólag 1,1–6,4 Celsius-fokkal haladja meg az 1980–1999-es időszak átlagát. Pedig már az iparosodás előtti szinthez viszonyított 2 Celsius-fokos felmelegedés is elfogadhatatlan veszélyeket jelent a legfontosabb természeti rendszerekre és emberi közösségekre. A legbiztonságosabb és legbölcsebb lépés az lenne, ha a következő évtizedekben elég gyorsan csökkentenénk a kibocsátásokat ahhoz, hogy a globális felmelegedést mihamarább meg tudjuk állítani. Európa, azon belül Magyarország reagálása a klímaváltozásra, élenjáró. Itt az ideje, hogy változtassunk az életünkön. Változtass Te is! Tekerd le! Kapcsold ki! Hasznosítsd! Tegyünk arról, hogy a mindennapjaiban tett apró változtatásokkal mi is csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást.

KÖZÖSEN FELEMELVE A HANGUNKAT
KÜLDJÜK EL EGYÉRTELMŰ ÜZENETÜNKET A VILÁG VEZETŐINEK!

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.