KL Auschwitz: II. fejezet

augusztus 5, 2015 No Comments »

HolocaustKL Auschwitz [2.fejezet – A Höss-akció]: A film az egyik legjobb, legalaposabb alkotás a haláltábor történetéről és működéséről, fókuszában a magyar transzportokkal, számos eredeti szemtanú megszólaltatásával… KL Auschwitz-Birkenau: „Minden idők legnagyobb embermegsemmisítő intézménye” A tábort teljesen elkülönítették a környező világtól, semmiféle információ nem juthatott ki vagy be. A nemzetiszocialisták így biztosították, hogy teljes titokban, a világ közvéleménye elől elrejtve hajthassák végre ördögi tervüket – a zsidók és más, életre alkalmatlannak nyilvánított „fajok” kiirtását. Auschwitz a nácik által a második világháború alatt megszállt és függésbe vont területek középpontjában helyezkedett el, így szinte törvényszerűvé vált, hogy a táborok alkotta világ központjává váljon. Rudolf Höss „minden idők legnagyobb embermegsemmisítő intézményének” nevezte Auschwitzot.

A „fő tábor”, illetve ahogyan a későbbiek során nevezték, „Auschwitz-I” kezdetben 10-12 ezer fogoly befogadására volt alkalmas, de az sem volt ritka, hogy a fogvatartottak száma elérte a 15.000 főt. Ez volt a komplexum adminisztrációs központja, ettől nem messze, az első krematóriumtól pár száz méterre magasodott a lágerparancsnok lengyelektől kisajátított villája. A tábor területén ma múzeum és emlékhely működik, mi is itt kezdtük a látogatást. Miután a biztonsági ellenőrzésen átestünk (nagyobb táskával, hátizsákkal nem lehet belépni), magyarul kiválóan tudó lengyel idegenvezetőnk, Eva átvezetett bennünket a hírhedtté vált „Arbeit macht frei” („A munka szabaddá tesz”) feliratú kapu előtt. A cinikus mondat egyben rendkívül hazug is volt.

A foglyok megérkezésekor az őrök rövid beszédet intéztek hozzájuk, amelyben nyilvánvalóvá tették, hogy a náci birodalom rabszolgamunkájukért cserébe soha nem adja vissza szabadságukat – éppen ellenkezőleg: az egyetlen menekülési lehetőség számukra a halál. Olykor azt is hozzátették, hogy „akinek nem teszik, az nyugodtan markolja meg a magasfeszültségű kerítést”. Maga a tábor első látásra nem kelt iszonytató benyomást, sőt, éppen ellenkezőleg. A filmes alkotásokkal ellentétben, amelyekhez a későbbi táborok rabok által összeeszkábált barakkvégtelenjeit választották színhelyül, Auschwitz-I a várakozásunkkal ellentétben a rendezettség és átláthatóság benyomását kelti. A mértani pontossággal felhúzott téglaépületek között kaviccsal felszórt, tágas utak vezetnek a láger közepén elhelyezkedő főtérre. Itt helyezkedik el az akasztófa, ahol az egyik alkalommal 12 személy nyilvános kivégzését kellett végignézniük társaiknak.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration