KL Auschwitz: III. fejezet

augusztus 9, 2015 No Comments »

HolocaustKL Auschwitz [3.fejezet – Élet a Haláltáborban]: A film az egyik legjobb, legalaposabb alkotás a haláltábor történetéről és működéséről, fókuszában a magyar transzportokkal, számos eredeti szemtanú megszólaltatásával… KL Auschwitz-Birkenau: „Minden idők legnagyobb embermegsemmisítő intézménye” Auschwitz-I területén 22 vöröstéglás barakk helyezkedik el. Az épületekben ma múzeumok találhatók, ahol egy-egy kiállítás emlékezik meg a különféle nemzetiségű foglyokról. Ezeknek a bejárása és alapos áttekintése akár egy fél napot is igénybe vehet. A területen található múzeumok anyaga jól válogatott, szerkesztett, gazdag. Megnehezítette a kiállítások összeállítását, hogy fényképfelvételt magától értetődően igen nehéz volt találni a megsemmisítő táborról. A rabok számára tilos volt a fényképezőgép birtoklása, az őrök pedig értelemszerűen nem készítettek felvételeket a vonatszerelvények érkezéséről és az áldozatok kivégzéséről.

A lengyel és egyéb hadifoglyokról kezdetben készítettek rabosító fényképeket (a jellegzetes csíkos ruha mellett feltűnő az arcokon a verések nyoma), ezeket az egyik kiállítófolyosó végeláthatatlan hosszában meg is szemlélhetjük. Külön érdekesség, hogy a nyilvántartások alapján nem csupán a nevet tüntették fel a képek alatt, hanem azt is, hogy mikor került be az illető a táborba és mikor halálozott el – a két adatot összevetve az mondható el, hogy a kemény munka, a fizikai szenvedés és a nélkülözés következtében alig voltak olyanok, akik két-három hónapnál tovább bírták. Néhány fényképfelvétel mégis fennmaradt a táborról – érdekes például annak az egy beregszászi nőről és családjáról készített felvételeket tartalmazó albumnak a sorsa, amely a vakszerencsének köszönhetően került a múzeum tulajdonába. Ebben a transzport érkezését és a szelekció folyamatát vehetjük szemügyre, az egyik képen feltűnik a „halál orvosa”, dr. Mengele is, aki élet és halál uraként cigarettázva dönt az érkezők további sorsáról. Egy másik fotósorozat egy becsempészett fényképezőgéppel készült, az egyik hullaszállításra kényszerített zsidó rab a krematórium környékén készített néhány fotót, amelyek alapján a hamvasztógödrök alkalmazását tudja megszemlélni a látogató.

Külön érdekességként kiállítottak néhányat az őrök által készített propagandafotók közül – az egyiken egy rabokból álló zenekar látható; a jóltáplált foglyok műsorral szórakoztatják a körülöttük állókat. Ha kevés idő áll a rendelkezésünkre, semmiképpen se hagyjuk ki a tárgyi bizonyítékokat felvonultató kiállítást, ahol a tábor felszabadításakor talált különféle használati tárgyak és földi maradványok megdöbbentő tárházát vehetjük szemügyre: plafonig halmozott úti bőröndöket, cipőket, lábasokat, műlábakat, szemüvegeket, emberi hajat (!). Utóbbiból a német ipar állított elő például takarót. A holokauszt rémtettei közül talán itt válik leginkább nyilvánvalóvá az a szándék, hogy a nácik nem pusztán megölni és megalázni akarták ellenségeiket, hanem totálisan megsemmisíteni, s ennek során a hasznosítható dolgokat megtartani – a hamvakat szétszórták a közeli termőföldeken, az aranyfogak a birodalmi bankba kerültek, a hajakat matracokba tömték vagy a korábban már említett módon hasznosították.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration