KL Auschwitz: IV. fejezet

augusztus 15, 2015 No Comments »

HolocaustKL Auschwitz [4.fejezet – Félidők a pokolban]: A film az egyik legjobb, legalaposabb alkotás a haláltábor történetéről és működéséről, fókuszában a magyar transzportokkal, számos eredeti szemtanú megszólaltatásával… Szintén a szörnyűségek tárházát vonultatja fel a tábor területén elhelyezkedő börtönrekonstrukció. Az épületbe azok a rabok kerültek, akiket valamilyen ok miatt elválasztottak társaiktól. A „börtönbeli börtönből” nem volt kiút – a rabokat halálra éheztették, verték, a latrinába fojtották, de az udvaron akasztást és golyó általi kivégzést is végrehajtottak. Itt megfigyelhetjük, hogy a börtönudvarral szomszédos épület ablakait egytől-egyig bedeszkázták – a náci orvosok azon falak között hajtották végre a nők sterilizálását, s nem akarták, hogy áldozataik lássák, mi zajlik odakint. A fogda egyik cellájában a szentté avatott Maximilian Kolbe ferences rendi szerzetes számára alakítottak ki emlékhelyet. A vértanú blokkjából 1941 augusztusában egy rab megszökött, a tábor parancsnoka pedig büntetésül tíz rabot kegyetlen éhhalálra ítélt.

Kolbe atya önként cserélt egy kétgyermekes családapával, böjthöz szokott szervezete két hétig bírta a megpróbáltatásokat, végül méreginjekcióval végeztek vele. (Az általa megmentett rab túlélte a koncentrációs tábor borzalmait és 1995-ben hunyt el.) A tábor területén mindenképpen tekintsük meg az egyetlen épségben maradt krematóriumot. A „végső megoldás” kivitelezésének kísérleti színhelye ugyanis Auschwitz volt. Az egyik számozott barakk pincéjében alkalmazták először a tömeges kivégzést, de a holttestek felszínre szállítását túlzottan körülményesnek találták. Ezért a tábor szélén egy földbe mélyesztett bunkert hoztak létre, amelyben több száz ember egyidejű kivégzését és megsemmisítését tudták végrehajtani.

A vesztőhelyet a többivel ellentétben a tábor őrei végül nem robbantották fel – menedékül szolgált számukra az utolsó napok bombázásai elől. Különös irónia, hogy azok, akik az emberi szenvedés láttán semmiféle együttérzést vagy részvétet sem mutattak, végül saját életüket féltve kerestek menedéket a maguk építtette földalatti kivégzőhelyen.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration