KL Auschwitz: V. fejezet

augusztus 28, 2015 No Comments »

HolocaustKL Auschwitz [5.fejezet – Az SS rendelőjében]: A film az egyik legjobb, legalaposabb alkotás a haláltábor történetéről és működéséről, fókuszában a magyar transzportokkal, számos eredeti szemtanú megszólaltatásával… Az SS-orvosok legfontosabb feladata nem a betegek gyógyítása volt. Legtöbbjük szinte sosem nyúlt hozzá a koszos és leromlott foglyokhoz, őket deportált orvosok próbálták kezelni rendkívül mostoha körülmények között. Az SS-orvosok a tábor “ökológiájáért” feleltek. A rámpán állva annak tudatában befolyásolták a táborba beengedettek számát, hogy milyen volt a helyzet a szögesdrótokon belül. Ha a barakkok túlzsúfoltak voltak, az egyes fogoly helyzete, élelmezése és így a munkaképessége is romlott. Ez esetben az új transzportokat szigorúan szelektálták, és csak a legerősebbek kaptak esélyt.

Az élelmiszerellátást, a férőhelyek számát ugyanis nem lehetett növelni, tehát emelkedő fogolylétszám esetén ugyan kevesebben haltak meg a gázkamrákban, de a táborban élő egyes foglyok túlélési esélye csökkent a zsúfoltság miatt. Így beengedésük valójában csak rontotta az általános helyzetet, és néhány napon belül a munkaképtelenek számának növekedéséhez vezetett, tehát ismét több embert öltek meg a gázkamrákban. Ha a táborban munkaerőhiány volt, a rámpán álló orvosok elnézőbbek voltak, és még a gyengébbeket is munkaképesnek nyilvánították. Ezért nagyobb transzportok érkezése előtt az SS-orvosok először a kórházakban szelektáltak, ha ez nem volt elég, a táborban szűrték ki a leggyengébbeket.

A normális erkölcsi megfontolások fejtetőre álltak, hiszen a rámpa és a tábor állandó ellenérdekelt kölcsönhatásban állt egymással. A táborban lévők vagy azért fohászkodtak, hogy minél kevesebben kerüljenek gázkamrába, ekkor azonban az ő helyzetük romlott, közülük szelektáltak többet, vagy saját érdeküket helyezték előtérbe, és azt kívánták, hogy minél többen induljanak az újak közül a krematóriumok felé. Ezt a kényes egyensúlyt a táborban és a rámpán egyaránt az orvosok felügyelték. Nekik és az SS-nek mindegy volt. A táborból és a rámpáról is csak egy út várt az érkezőkre, mely előbb-utóbb mindenképpen a gázkamrába vezetett.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration