KL Auschwitz: VII. fejezet

szeptember 9, 2015 No Comments »

HolocaustKL Auschwitz [7.fejezet – Auschwitz jegyzőkönyvek]: A film az egyik legjobb, legalaposabb alkotás a haláltábor történetéről és működéséről, fókuszában a magyar transzportokkal, számos eredeti szemtanú megszólaltatásával… 1944. április 7-én Auschwitz-Birkenauban felbőgtek a szirénák. Két szlovák zsidó, Rudolf Vrba és Alfred Wetzler megszökött a táborból. Mint ilyen esetekben mindig, a tábort lezárták. Megkezdődött az egyes táborrészek átvizsgálása, de a kutatás nem járt eredménnyel. Nem véletlenül. A két szökevény hosszú hónapokig tervezte az akciót. Mindketten írnokok voltak, és beosztásuk viszonylag szabad mozgást biztosított számukra. 1942 óta voltak a lágerben, és régi, befolyásos fogolyként kapcsolatban álltak a tábor illegális ellenállási mozgalmával. Vrba dolgozott a Kanada-kommandóban, Wetzlernek pedig ismerősei voltak a Sonderkommandóban, így mindketten tisztában voltak a gyilkolás méreteivel.

Nem egyszerűen saját életüket féltették. Azért akartak megszökni, hogy tájékoztassák a világot a tömegmészárlásról. Megszerezték és lemásolták a tábor és a krematóriumok alaprajzát, meghallgatták a halottégetők beszámolóit, összegyűjtötték az SS-vezetőkre vonatkozó fontosabb adatokat. A Mexikó táborrész (a birkenaui BIII szektor) építési területén egy farakás alatt rejtett bunkert ástak, amelyet benzinnel locsoltak le, hogy az SS-ek kutyáit félrevezessék. Szökésük napján munkát mímeltek, majd egy óvatlan pillanatban bemásztak a kényelmetlen odúba, ahol három napig szorongtak. Amikor a harmadik nap végén az SS a tábori szokásoknak megfelelően felhagyott a kutatással, éjszaka elhagyták rejtekhelyüket, és átmásztak a kerítésen. Szlovákia felé indultak. Viszontagságos útjuk végén, Zsolnán kapcsolatba léptek a helyi zsidókkal, akik riasztották a cionisták pozsonyi központját. Április 25-én és 26-án a pozsonyi központ egyik munkatársa részletesen kikérdezte a szökevényeket.

Ők beszámoltak az auschwitzi és a birkenaui tábor szerkezetéről, a megsemmisítés mechanizmusáról, a gázkamrákról, krematóriumokról, a táborokban uralkodó állapotokról és az 1944 áprilisáig meggyilkoltak hozzávetőleges számáról. Ez alapján készült el egy mintegy 60 oldalas jelentés, az ún. Auschwitz-jegyzőkönyv. A jegyzőkönyvet a pozsonyi cionista központ elküldte az isztambuli, genfi, londoni és a budapesti cionista szervezeteknek. Május 27-én újabb szökés történt Birkenauból. Arnost Rosin szlovák és Czesław Mordowicz lengyel zsidó egy büntető kommandóban találkoztak. Vrbáékhoz hasonló módon szöktek meg, és ők is Szlovákiába menekültek. Liptószentmiklóson sikeresen kapcsolatba léptek a cionistákkal, akik meghallgatva a szökevényeket, új információkkal egészítették ki az Auschwitz-jegyzőkönyvet. Rosin és Mordowicz elsőként számolt be részletesen a magyar zsidók folyamatban lévő megsemmisítéséről.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration