Fahrenheit 9/11

Sept-11Michael Moore filmjében a sokat vitatott 2000-es amerikai választásokat, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást és az Egyesült Államok iraki háborúját mutatja be. A film kitér George W. Bush gyors és véletlenszerű felemelkedésére és arra, hogy kik segítették Fehér Házba kerülését. Szeptember 11-e kapcsán a kormány fellépésének hibáit hangsúlyozza ki, miszerint George W. Bush el sem olvasta az augusztusban írt jelentéseket a terrorveszélyről, illetve, hogy válaszreakcióként az Egyesült Államok Irakot támadta meg. A film utolsó harmada az iraki offenzíva értelmetlenségét emeli ki, és Moore sejtéseit fejtegeti arról, hogy csak az olajért rohanták le az országot. Michael Francis Moore egyesült államokbeli író, Oscar-díjas rendező.

Rendkívüli szókimondással kritizálja a globalizációt, a nagyvállalatokat, a fegyveres erőszakot. A The Flint Voice munkatársa, majd szerkesztője volt. A The Michigan Voice munkatársa. 1986–1988 között a San Francisco-i Mother Jones magazin szerkesztője volt. Első filmje az 1989-es Roger és én volt, amelyben nemcsak rendező, hanem már író és producer is volt. Első nagy sikerű filmje a 2002-es Kóla, puska, sültkrumpli volt. 2004-ben készítette el a Fahrenheit 9/11-et, amely a 2001. 2001 szeptember 11-i eseményeken alapult. Ez a film minden idők egyik legmagasabb bevételét hozta.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.