Ezen a világon

free-darkIn This World [Eredeti nyalven]: A film története 2002-ben kezdődik, egy pakisztáni menekülttáborban, ahol több mint 50.000 afgán menekült él lehetetlen körülmények között. Néhányan közülük már Afganisztán szovjet megszállása óta, azaz 1979-től ott élnek. Sokan 2001-ben kerültek a táborba, amikor az amerikaiak bombázni kezdték Afganisztánt. Sokan pedig már ott születtek a táborban. Dzsamal és Enajatullah unokatestvérek. A két fiatal afgán Pakisztánban, Peshawar városában él az afgán határszélen. Az árván maradt Dzsamal egy téglagyárban dolgozik, az itt keresett pénzbõl tengeti életét Shamshatoo-ban, a hatalmas területen elnyúló menekülttáborban. Unokatestvére a család piaci sátrában dolgozik. Hogy jobb életet biztosíthassanak számára, Enajatullahot Angliába küldik. Dzsamalnak sikerül meggyõznie a családot, hogy õ is mehessen. Életük ily módon azonban embercsempészek kezébe kerül, akik évente 1 millió menekültet visznek ki az országból.

Az utazás szárazföldön történik, ami hosszabb, fárasztóbb és veszélyesebb, mint repülõgépen, de egyúttal sokkal olcsóbb is. Útjuk Pakisztánból a határon keresztül Iránba vezet, majd Teheránon át fel a hegyvidéki kurd vidékre és végül Törökországba. Ez a jól kitaposott csempész útvonal eredetileg a Selyem út része, ahol az emberszállítmányok mellett autó alkatrészeket, benzint, ópiumot és dohányt is szállítanak. Isztambulban Dzsamal és Enajatullah utazásának legmegerõltetõbb része kezdõdik el. Sok más kétségbeesett emberrel együtt negyven órára egy konténerbe zárják õket, és útnak indulnak Olaszország felé. Itt lesz igazán nyilvánvaló, hogy az utazásért milyen szörnyû árat kell fizetniük. Mielõtt a hajó elérne Triesztbe, sokan megfulladnak a vasbörtönben. A túlélõknek azonban esélyük sincs elsiratni a társaikat, hiszen az utazás még korántsem ért véget…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.