Apple – A megszegett ígéret

free-dark[ Apple’s Broken Promises]: Embertelen munkakörülményekkel vádolják az Apple beszállítóját. A Pegatron súlyosan megsért több munkaügyi szabályozást is, illetve embertelen körülmények között dolgoztatja a munkásait. A brit közszolgálati műsorszolgáltató rejtett kamerás riportereket küldött a kínai gyárba, ahol munkára jelentkeztek, illetve lefilmezték a munkakörülményeket. A vádak között szerepel az, hogy túl hosszú műszakokban dolgoztatták a munkásokat, akik ezért például a munkaasztalokra dőlve alszanak pár perceket munka közben, ami rendkívül balesetveszélyes. Ezen kívül sokakat nem engedtek el szabadságra, zsúfolt munkásszállókon kellett lakniuk, valamint nem kaptak munkabért arra az időre, amikor a kötelező megbeszéléseken vettek részt.

A fiatalkorú munkásokat is szabálytalan körülmények között foglalkoztatják, bár konkrétumokat nem fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban. Ezen kívül rendszeresen kötelező túlórára kényszerítik a dolgozókat, ahelyett, hogy maguk dönthetnék el, hogy szeretnének-e tovább dolgozni. Az egyik beépített emberük leghosszabb műszakja saját elmondása szerint 16 óra volt, de hallott olyanról aki zsinórban 18 napig volt hasonló beosztásban. Egy átlagos Pegatron-munkás egyébként az Apple adatai alapján heti 54 órát dolgozik…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.