Aknák földjén

wt_logoTermészetesen nem kérdés, hogy a második világháborúban a német hadsereg volt az agresszor, és a német megszállást Dánia, habár minimális veszteségekkel, de megszenvedte. Nem helyes az a történelem-szemlélet sem, ami szerint mindenki ártatlan, aki ember, a háború, a gyilkolás, a holokauszt meg csak úgy megtörtént magától. A bűnöket szankcionálni kell, azon, aki azokat elkövette. De hogy valakit egyedül az (aligha önként fölvett) egyenruhája vagy a származása (itt: németsége) miatt büntessenek, az nem igazán áll összhangban azokkal az eszmékkel, amikért a náci Harmadik Birodalom legyőzése szükséges volt. A filmben szereplő, kiskamasz hadifoglyok sem tudják igazán, mi is folyik körülöttük, vagy folyt még, mielőtt Dániába kerültek.

Koruknál fogva alig pár hete, legfeljebb hónapja lehettek az országban, így ideális alanyok voltak a német katonákkal szembeni ellenérzések és bosszúvágy kiélésére. Ők pedig egy omladozó, poroszos rendszert hagytak maguk mögött, ahol már az iskolában megtanulták, hogy a parancsnak minden körülmények között engedelmeskedni kell, akárki is az éppen aktuális parancsnok. Talán ezért sem fordul meg a fejükben, hogy megtagadják az abszolút törvénytelen utasítást, habár nincs olyan legális szankció, amit ellenük alkalmazhatnának. De a fiúk csak teszik, amit mondanak nekik, és várják, hogy hazamehessenek – mint ahogy azt a világon minden közkatona várja, főleg aki eleve nem kérte, hogy besorozzák.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.