A magyar Schindler

Ocskay László (1893-1966) a Magyar Hadsereg szolgálaton kívüli századosa, az elfelejtett hős a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette le. Rendkívüli humanitárius tettével Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészesebb időszakában, az 1944-45-ös években. I. világháborús sebesült volt, aki a háború után a Vacuum Oil Rt. tisztviselője lett. Jó kapcsolatot alakított ki osztrák és német partnereikkel, amelyeket a II. világháború idején fel tudott használni.
1942-ben a zsidó munkaszolgálatosok ruhaellátására a Honvédelmi Minisztérium létrehozta a 101/359 munkásszázadot, amelynek parancsnokává 1943-ban őt nevezték ki. Mint valódi magyar nemes és esküt tett katonatiszt, vállalta, hogy alárendeltjei biztonságáról és ellátásáról mindenképpen gondoskodik.

Az adományokból begyűjtött ruhákat a Síp utca 12-ben lévő raktárban tárolták. A századot a Nemzetközi Vöröskereszt védelmezte. 1944. október 15., a hungarista hatalom átvétel után, amikor a gettót kialakították, Ocskay László segítségével a Zsidó Hitközségi Gimnázium, mai nevén Radnóti Gimnázium Abonyi utcai épületébe helyezték át. Itt tovább emelte a “ruhaszázad” dolgozóinak létszámát, feltöltve családtagjaikkal. Mint a honvédség szervezete, ellátásukhoz minden szükséges anyagot, élelmiszert onnan vételeztek.

Fedőszervként német katonai egyenruha karbantartót is működtetett velük. Valószínűsíthető, hogy amikor a nyilasok, már erősen gyanakodtak az “itt folyó munkára”, és fel akarták számolni őket, valószínűleg régi ismeretségein keresztül, vagy valamilyen más formában német őrséget kért a “fontos hadiüzem védelmére”. Így végül mintegy 2000 ember megmentése fűződik a munkájához, nevéhez. 1946-ban jobbnak látta, ha elhagyja az országot. Az Egyesült Államokba sikerült kijutnia, ott halt meg 1966-ban. Göncz Árpád köztársasági elnök1996. október 23-án posztumusz arany érdemrendet adományozott részére, amelyet fia vett át New Yorkban. Ocskay László története a háborús embermentések tükrében. Egy igaz ember története, akit joggal állíthatunk a felnövekvő nemzedékek elé. Aki tettével bizonyította, hogy lehet és kell is tudni választani a jó és a rossz között. Ocskay László a legnehezebb időkben mutatta meg, hogy döntésünk felelőssége elől elbújni nem lehet, nem a parancsszavak hangereje, hanem az erkölcs, a humánum szabályai szerint kell cselekednünk. A Magyar Köztársaság Kormánya 2000-ben nyilvánította április 16-át a Holokauszt Magyarországi Emléknapjává. 1944-ben ezen a napon kezdődött el a magyarországi zsidóság gettókba kényszerítése.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.