Nürnbergi per 2.

The Nuremberg Trial [2.rész]: A Nürnbergben 1945. november 20. és 1946. október 1. között lezajlott per csak egy volt azok sorában, amelyeket az Európában győztes szövetségesek indítottak a háború kirobbantói és más, nem kevésbé súlyos bűnök elkövetői ellen. Enek ellenére ez a per, amely a „Háborús főbűnösök pere” volt, kiemelkedik ebből a sorból. Először fordult elő a történelemben, hogy elítéljenek embereket támadó háborúk tervezése, béke elleni bűncselekmények, háborús bűncselekmények és emberiség elleni bűncselekmények miatt. A civilizáció bíráskodása és ítélete volt ez a barbarizmus felett. A per előkészítésében az egyik legnehezebb feladat a megfelelő város kijelölése volt. Ennek oka főleg az amerikaiak és a szovjetek véleménykülönbségéből eredt. A szovjetek elsősorban Németországot, azon belül pedig a fővárost, Berlint részesítették előnyben. Külföldi helyszínnek Londont javasolták. A britek és az amerikaiak Münchent, valamint Nürnberget vélték alkalmasnak. Ezt főleg az amerikaiak szorgalmazták, mert ragaszkodtak ahhoz, hogy amerikai zónában rendezzék meg a tárgyalást.

Miközben egyesek a tárgyalás megfelelő helyszínének kiválasztásával voltak elfoglalva, mások azzal, hogy az elítélendő személyeket válogassák ki. A körözöttek listájának élén természetesen a Führer, Adolf Hitler állt, de közvetlenül követte őt Heinrich Himmler SS- és Gestapo-főnök, Joseph Goebbels propagandaminiszter és Hermann Göring birodalmi marsall. 1945. április 30-án Hitler kibújt a felelősségvállalás elől, amikor Eva Braunnal összeházasodott, majd a birodalmi kancellária alatti óvóhelyen feleségével öngyilkos lett. Halála előtt még kinevezte birodalmi kancellárnak Goebbelst, de a propagandaminiszter nem sokkal később követte führerét a halálba. Himmler már a náci állam összeomlása előtt megpróbált menekülni.

A következő legjobban körözött személynek, Hermann Göringnek kézre kerítése nem okozott különösebb nehézséget, ugyanis 1945. április 23-tól egészen Hitler haláláig őrizetben tartották. Szabadulása után ő is megpróbált békét kötni Amerikával, ezért írásban fordult Karl Dönitzhez azzal a javaslattal, hogy találkozni akar Eisenhowerral, egy, a nyugati hatalmakkal kötendő békeszerződésről tárgyalni. Hiú reményeinek az vetett véget, hogy az amerikai csapatok elérték a Zell am See közelében levő Bruckban a Fischhorn-kastélyt, Göring akkori tartózkodási helyét.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.