Elveszett illúziók

[A II. Világháború Története 2.]: A második világháború az emberiség történetének legnagyobb és legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa volt. A legelterjedtebb álláspont szerint kezdetének az 1939. szeptember 1-jei, Lengyelország elleni német támadás tekinthető, és Japán kapitulációjával, 1945. szeptember 2-án ért véget. A háború kezdetét egyesek már 1937-től számítják, amikor kitört a második kínai–japán háború. Mindazonáltal szoros előzményként ezt a háborút is lehet tekinteni, noha a két ország közötti konfliktus még nem terjedt ki a világ több pontjára, helyi jellegűnek értelmezhető. A világháborúban a szövetségesek és a tengelyhatalmak álltak egymással szemben. Kezdetben a tengelyhatalmak győzedelmeskedtek a csatákban, majd 1942-ben mind a keleti, mind a csendes-óceáni, mind az afrikai fronton a szövetségesek törtek előre, és végül a tengelyhatalmak teljes vereséget szenvedtek.

A háború Európában 1945. május 8-án Németország feltétel nélküli megadásával, míg Ázsiában 1945. szeptember 2-án Japán kapitulációjával fejeződött be. Az európai, ázsiai és afrikai földrészen vívott harcokban közel 70 nemzet vett részt, és ezekben több mint 62 millió civil és katona halt meg. A háború kitöréséhez nagyban hozzájárult az I. világháború után, a Párizs környéki békeszerződésekkel kialakított világpolitikai helyzet.

A világháborút végigkísérték mindkét fél részéről a civil lakosság elleni erőszakos cselekmények. A katonák sokszor terrorizálták a helyi lakosságot a megszállt területeken, például a japánok Kínában és Mandzsúriában, a németek az elfoglalt szovjet területeken és a szovjetek Kelet-Európában. A nyugati szövetségesek terrorbombázásokat hajtottak végre Németország és Japán ellen, melyek sokszor rengeteg halálos áldozattal jártak, mint Drezda, Hamburg és Tokió esetében. A világháború végén két atombombát dobtak Japánra, melyek több tízezer ember halálát okozták.

A világháború során a legnagyobb népirtást a nácik követték el, és több millió zsidó lett a holokauszt áldozata. A világégés után a nürnbergi perben ítélték el a háborús bűnösnek ítélt német vezetőket. A világháborút lezáró párizsi békét 1947-ben kötötték meg. Európa térképét átrajzolták, a Szovjetunió jelentős területeket szerzett. Lengyelország határait nyugatabbra tolták, és német területekkel kárpótolták. A háború után megromlott a két korábbi szövetséges, a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok viszonya, és egy új konfliktus, a hidegháború korszaka kezdődött.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.