Értékeid

Már 5, 2012 by

Értékeid

Nem te teszed a jót, Istené a jóság, a te szavaid és cselekedeteid által is ő szól. (Huguette de Broqueville)

Ha tudatában vagy múltad értékeinek melyekhez bármikor visszanyúlhatsz, ha elbizonytalanodnál, – ha a gyökereidből táplálkozol, ha kötődsz gyökereidhez – erősebbé és biztosabbá válhatsz.

Hogy miként is fogod látni a holnapot és meg tudsz-e állni szilárdan a jövőben, ahhoz a jelenben kell gyökeret eresztened. „Mert a fa ágai is az Égbe nyúlnak, de gyökereit – mely táplálja – a Földben növeszti.” Ám az erős gyökerek nélküli fát is kicsavarhatja a vihar. Ha nagyra akarsz nőni, ne vágd el a gyökereidet, hiszen kellenek a gyökerek, melyek abba földbe kapaszkodnak,  ahol megszülettél, ahol őseid küszködtek, boldogultak.

Mert a ház erős alapok nélkül összedől, gyökerek nélkül a növény is életképtelenné válik, elpusztul. – Hogy maradhatna hát meg gyökerei nélkül az ember…?

Hóvirág Testvér!
Valamit szeretnék mondani Neked. Ne hidd, hogy csúnya a világ, s az emberek rosszak. A világ szép, s az emberek jók. A rosszaság nem egyéb, mint valami furcsa betegség, mely ragályos és időnként visszatér. Akár a pestis vagy a nátha. S olyankor elcsúfítja a világot maga körül.

A világot? A Te világodat. De ne feledd el, hogy a Te világodon kívül van még egy másik világ és ez az igazi világ. Gyökered, vagyis jellemed, adottságaid, érzéseid és az a sok láthatatlan holmi, amit magadban hurcolsz egy életen át, ebből az igazi világból ered, és ahhoz a mesterséges másik világhoz, melyet magadnak csináltál, csak annyi köze van, mint a hóvirágnak az avarhoz, melyen átüti fejét midőn a földből előbúvik.
Ha felületesen megnézed, azt hiheted, hogy ez a penészszagú halott szőnyeg tartja a hóvirágot a hátán. Pedig nem így van. Előfordul, hogy erdőtűz támad, s az avar tüzet fog és elég. Elég a hóvirág is vele, az igaz. De jövő tavasszal előbúvik megint. Miért? Mert gyökere mélyebben volt, mint a halott avar, a földben volt, az igazi földben.
Így van ez veled is, testvér. Gyökered nem ebből a világból való, amit magad köré ácsoltál, és ha tűz támad s rád dőlnek a kontár tákolmány romjai: Éned az ösztön gyökérszálainak nyomán visszamenekül az igazi világba, akár a hóvirág. Mert nincsen különbség, közted, s a hóvirágok között abban a világban. (Wass Albert)

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.