Átélt fájdalmak!

Sze 27, 2014 by

Átélt fájdalmak!

A szerelem az átlagember életében is magában hordja az eszményítést, s ezt a költészet magasabb szinten, fokozottabban teremti újjá. A feszültség, a kettősség, a bizonytalanság szétfeszíti ezt a verset, s egyben lüktetést kölcsönöz neki. József Attila költészetére általában jellemző, hogy nem beszél közvetlenül érzelmeiről, lelkiállapotáról, a kifejezés a valóság megragadásának sajátos formájában történik. A költemény csupa megszólítás, ellenben nincs jelen a megszólított, nincs megnevezve sem. Nem vár választ a versben megszólaló, mintha csupán fel akarná tárni önmagát, szükségét érezné, hogy meghallgassák, s a viszonzást nem a szavak terén várná, hanem az érzelmekben. ,,Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,’’ Ezzel az erőteljes indítással rögtön feltételeket szab. Olyan ember szab feltételeket, aki csalódott már, átélte a fájdalmat, amilyen fájdalmat többet nem tudna elviselni.

Mintha tudatni akarná az emberekkel és az egész világgal, hogy milyen egyedül van, társra vár, szüksége van valakire, aki a feltételeket elfogadja és betartja. A ,,bejöhetsz hozzám’’ is kettős értelemmel bír. Egyrészt az ajtón való bejövetelt is jelentheti, másrészt, mélyebben: az ember lényébe, életébe való beférkőzést. ,,de gondold jól meg,’’ A feltétel után felszólítás következik. A tét egy ember élete, nem holmi játék. A döntésnek súlya van. Maga a felszólítás ténye zavart lelkiállapotra utal, aki csak a bizonyosságot hajlandó elfogadni. A tökéletességre vágyik, nincs megalkuvás. A Kopogtatás nélkül című versben érzékelhető a szegénység megléte: ,,ruhánkat nyugodtan foltozhatod’’, szalmazsákomra fektetlek, ha éhes vagy, tiszta papírt kapsz tányérul’’. Az utolsó sor mintha egyszerre kifejezne mindent, a magánytól való félelmet, a hiányt, a szeretnélküliség kegyetlenségét.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.