Keresztre feszítés

máj 21, 2017 by

Keresztre feszítés

OTSM-logoTöbb mint kétezer évvel ezelőtt feszítették keresztre Jézus Krisztust Jeruzsálemben. Ma Délkelet-Ázsiában két ember, egy férfi és egy nő át akarja élni, hogy mi történt azon a bizonyos kereszten. A Spektrum két digitális riportere, Cseke Eszter és S. Takács András elkíséri őket. Helyszín a Fülöp-szigetek, húsvét idején. Egy ország több mint 7000 szigettel, amely egykor spanyol gyarmat volt, ma Ázsia legnagyobb katolikus országa, közel 100 millió emberrel, 20 működő vulkánnal és egy Európából felfoghatatlannak tűnő szokással. Történet félelemről, fájdalomról, hitről és hangokról…. Cseke Eszter Kolozsvárott született, tízéves kora óta Magyarországon él. Drámatagozatos gimnazistaként több évig könnyűzenei műsorokat vezetett. Jogi tanulmányait megszakítva az Egyesült Államokban tanult, minden félretett pénzét utazásra költötte.

Éppen Kínában kóborolt, amikor megtudta, hogy továbbjutott a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadik felvételi fordulójába. Tanára, Fekete Ibolya filmrendező inspirációjára kezdett komolyabban foglalkozni a dokumentumfi lmezéssel. Első filmjét Libanonban készítette egy hónapon át, ahol többek között forgatott a Hezbollah-ról is. Tanulmányai során S. Takács Andrással közös portréfi lmet készített Wim Wendersről Berlinben, és forgatott Sir Salman Rushdie-val. A nemzetközi Aristoteles filmes workshopon Fata Morgana című filmje első helyezést ért el, és bejutott a szarajevói és a müncheni fi lmfesztivál versenyfilmjei közé. S. Takács András 11 évesen már havi rovatot vezetett a Pesti Est Juniorban Sztárinterjú címmel, hírességekkel beszélgetett Mika Häkkinentől Michael Flatley-ig.

A Közgazdasági Politechnikum diákjaként 16 évesen interjúsorozatot készített Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című novellája nyomán. Az interjúalanyok között volt későbbi mestere, Vitray Tamás, aki könyvében külön tárcát közölt a beszélgetésről A kislegény címmel. Díjnyertes dokumentumfi lmjei: New York-Budapest, A gyakornok (20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél dolgozott). A Filmművészeti Egyetem mellett tanult a New York Film Academy és az NBC News kurzusán, interjút készített Stinggel, tudósította a Népszabadságot a gázai háborúról, és egyetlen magyar riporterként mikrofonvégre kaphatta Bill Clintont is. 2002-ben Ifjúsági Sajtódíjat, 2008-ban pedig Junior Prima Díjat nyert.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.