A virág románca

aug 20, 2016 by

A virág románca

A Little Chaos [2015]: XIV. Lajos, a Napkirály szándéka nem kevesebb, mint hogy egy földi paradicsomot hozzon létre. Mindezt a gigantikus birtokon, Versailles-ban, a kastély kertjében. A munka egy részét tájkertésze, André Le Notre végzi, de külsősként felbérelnek egy hölgyet az ismeretlenségből, Sabine de Barrát, aki közvetlen viselkedésével leveszi az udvart a lábáról. A két mesterember között nagy a versengés. A kastély hatalmas kertjének kettejük munkája nyomán olyan pompázatosan kell kinéznie, hogy felülmúljon minden létező dolgot… Alan Rickman néhanapján rendezett is; a nemrég elhunyt nagy angol színész túlzásba azért nem vitte a dolgot, ’97-ben megcsinálta a Téli vendég című anya-lánya drámát, tavaly pedig A virág románca című filmet. Előbbiben Emma Thompsonra osztott főszerepet, akivel az Értelem és érzelemben játszott együtt, utóbbiban Kate Winslet lett fő támasza.

Tájépítészekről filmet készíteni remek ötlet, szerelmes tájépítészekről még ennél is remekebb, a Napkirály tájépítészeinek románcát megénekelni meg… Mi ez, ha nem a fokozás csúcsa, a kertépítészet és a királyi intrikák találkozása, Versailles mint park, és Versailles mint grandeur és gloire szép párhuzama! Ja, és mindez a mellékszereplők, a két tájépítész egymásba gabalyodó párhuzamosainak finom ábrázolásával. Plusz parókák, piperkőcök és Stanley Tucci, az amerikai vendég a sok angol között…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.