Hispánia, a legenda 5.

ápr 14, 2018 by

Hispánia, a legenda 5.

Viriato egy spanyol pásztor, aki élvezi egyszerű életét, amíg csak a Galba prétor római csapatai meg nem érkeznek. Ez sorsfordító lesz számára. A falucskáját lerohanják, a lakosait lemészárolják. Viriato, a gyűlölettől vezetve, hogy addig nem nyugszik, amíg bosszút nem áll. “Hispánia, a legenda” egy tévé-sorozat, amely egy egyszerű ember különös utazását meséli el, aki népének védelmében harcossá válik. Egy csapat harcos, fiatalok és bátrak, eltökéltek a szabadságuk kivívására… Hispania volt az a név, melyen a rómaiak ismerték a teljes Ibériai-félszigetet (a mai Portugália, Spanyolország, Andorra és Gibraltár területét). A Római Köztársaság idején Hispaniát két provinciára osztották: Hispania Citeriorra és Hispania Ulteriorra. A principatus idején Hispania Ulteriort két kisebb provinciára osztották, Baeticára és Lusitaniára, Hispania Citeriort pedig átnevezték Tarraconensisre.

Ezután Tarraconensis nyugati részét leválasztották, ez a terület először a Hispania Nova, később a Callaecia (vagy Gallaecia) nevet kapta; innen származik a mai Galicia neve. Diocletianus tetrarchiájától (i. sz. 284) kezdődően Tarraconensis déli részéből formálódott Carthaginiensis, és valószínűleg ugyanebben az időben a Baleár-szigetekből és a többi provinciából megalakult egy provinciacsoport a hispaniai vicarius irányítása alatt.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.