A vörös sátor 1.

máj 13, 2018 by

A vörös sátor 1.

„BIBLIKUS A FORRÁSA, DE NEM BIBLIAMAGYARÁZAT” – nyilatkozta a szerző, Anita Diamant, a könyvéről, amelyet keresztény körökben megosztónak találtak.
A mű Jákob egyetlen lányának, Dínának az életét mutatja be, sőt a Jákob és feleségei közti kapcsolatot is boncolgatja az írónő. Fontos, ahogy az írónő is kiemeli, hogy ez csupán egy regény, az akkori nők életének, emberi törékenységének lefestése. A Bibliában Dínáról annyit tudunk, hogy Szikem (Schechem) hercege megerőszakolja, de ezután a herceg elfogadja Jákob házassági feltételét: Szikem minden férfijának körül kell metélkednie. A rákövetkező éjszaka Jákob fiai, sértett testvéri büszkeségükben, lemészárolják az összes férfit. Az írónő abból az ellentmondásosnak tűnő elemből indult ki, hogy aki megerőszakolja egy pásztor leányát, az utána vajon miért vállalja készségesen a megaláztatást?

Miért akar megbékélést? Ezért inkább egy meg nem értett szerelemként kezdi mesélni a történetet. Ráadásul a könyvben és a filmben is előkelő szerepet kap egy Innanah nevű ős anyaisten . És akkor mégis miért érdemes megnézni ezt a filmet egy kereszténynek? Első érvként talán azt említeném, hogy a nőiséget boncolgatja: hogyan élhették meg az akkori nők a menstruációt, a poligámiát, a hétköznapi teendőket, a szülést és a meddőséget.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.