Ugyanúgy más, mint Én

máj 28, 2018 by

Ugyanúgy más, mint Én

A nagy sikerű keresztény bestsellerből készült film, ami a Biblia tanításainak hangsúlyozása mellett a modern kor profitéhségéről is sokat elárul. Az elmúlt években több olyan szerző műve is napvilágot látott, majd kapott hatalmas költségvetésű hollywoodi adaptációt, amit nem hivatásos író írt. Ezek a művek rendszerint (ön)életrajzok vagy saját élményekből táplálkozó életvezetési tanácsokat tartalmazó könyvek, ahol a „főszerzőt ”megtámogatta néhány társszerző. Ilyen volt a Hudson folyón sikeres landolást végrehajtó Sully kapitány memoárja vagy Chris Kyle-nak az amerikai történelem leghalálosabb mesterlövészének önéletrajza. De ide tartozik Colton Burpo is, aki a klinikai halál állapotában néhány percre felment a mennybe, majd visszatért, tapasztalatairól és a csoda hatásairól pedig édesapja írt könyvet. Az Ugyanúgy más, mint én egy gazdag műkereskedő, önfeláldozó felesége és egy modern kori rabszolga sorsán keresztül mesél hitről, reményről, harcról és elfogadásról.

Denver gyermek-, és fiatalkora az iskolapéldája a modern kori rabszolgaságnak. Hiába szabadították fel és tették egyenlővé a feketéket, a ’60-as, ’70-es években a végtelen amerikai síkságokon, fekete rabszolgák százezrei dolgoztak a cukornád-ültetvényeken. Ezek az emberek nem hallottak Martin Luther Kingről, hiszen teljes életterüket a néhány hektárnyi cukornád és lepusztult viskójuk jelentette.

Denver története, melyet élő beszédéhez igazítva egyszerűen, vidéki tájszólásban tár elénk a film, valóban megrázó, az amerikai Dél történelmének egy kevésbé feltárt fejezetéről mesél. Ron életútja sajnos kevésbé izgalmas, gyermekkora, meggazdagodása és családalapítása nem képes feszültséget vagy drámát nyújtani. Egyetlen pont van, ahol remek kiegészítését adja Denver gyermekkorának, mikor a felnőtt férfi szembesül azzal, hogy nagyapja és édesapja is hasonló kizsákmányolásból élő földesúr volt, aki feketék verejtékéből gazdagodott meg.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.