A nagy szökés

január 22, 2017 No Comments »

film-archives-logoProduction Year:[1963]: A Birodalom sok időt és energiát fordított a hadifogolytáborokból megszökött angol, amerikai és ausztrál tisztek újbóli kézre kerítésére. Éppen ezért a németek létesítettek egy speciális tábort, a Stalag Luft III-at, amit a legkorszerűbb és legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel működtettek, melyből reményeik szerint lehetetlen megszökni. A Luftwaffe főparancsnokságának az volt a célja, hogy az összes „nehézfiút” begyűjtse egy helyre, akik korábban számtalan fogolytáborból megszöktek már.

A tábort többszörös szögesdrótkerítés veszi körül. A belső területet 4 különböző toronyból figyelik, ahol géppuskás őrök vannak. A tornyok sötétedés után fényszórókkal pásztázzák a területet. A film egyik főszereplője Hilts százados, pilóta, aki eddig 18-szor szökött meg hasonló, de kevésbé felszerelt táborokból. Már az első napon közelről szemügyre veszi a drótkerítést, ami azonban tilos, ezért egy másik emberrel együtt 20 napos magánzárkába kerül.

A hadifogoly tiszteknek kötelessége volt a szökés azért, hogy a keresésükre kirendelt katonákat hosszabb ideig lekössék, és azokat addig ne lehessen máshol bevetni. Bartlett repülőőrnagy is ebbe a táborba kerül, előtte három hónapig a Gestapo foglya volt. Elhatározza, hogy több ember fog megszökni ebből a tökéletesen őrzött táborból, mint eddig bárhonnan. Nem kettőt-hármat juttat ki innen, hanem két-háromszázat, akik szétszóródnak majd Németországban.

A tábor ellátottsága ideálisnak volt mondható. A foglyok napközben szabadon mozoghatnak, saját kertjükben termeszthetnek zöldségeket, szabadidejükben énekelhetnek, sportolhatnak. Munkájukhoz ásókat, csákányokat is kapnak. Van folyóvíz, villanyáram, és a genfi egyezmény értelmében a foglyok csomagokat is kaphatnak otthonról, amiket csak alkalomszerűen ellenőriznek. Így kis álcázással sok apró tárgy bejuttatható volt a kapott csomagok segítségével…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration